Terrordömde pappan vill slippa anmäla sig

NYHETER

46-åringen har åtalats för misstänkta terrorbrott och dömts för grovt vapenbrott.

Säpo begärde i förra månaden att mannen ska anmäla sig på en polisstation i Stockholm fem dagar i veckan – risken bedöms vara stor att han begår eller medverkar till terrorisbrott.

Nu vill 46-åringen slippa anmälningsplikten.

I oktober förra året åtalades den 46-årige mannen som är boende i Stockholmsområdet för uppmaning, rekrytering och utbildning till terroristbrott. Han misstänktes då för ha utbildat sin nu döde son i Syrien i att tillverka sprängmedel.

Mannen som är rysk medborgare ska enligt Gefle Dagblad ha kommit till Sverige från Tjetjenien 2007 och ska ha stridit för den tjetjenska gerillan i två krig.

46-åringen är också sedan en längre tid känd av Säkerhetspolisen, redan i maj 2013 ansökte de om att mannen skulle utvisas enligt lagen (1991:572) om särskild utlänningskontroll. Där står bland annat att en person kan utvisas av hänsyn till rikets säkerhet eller om denne kan komma att ”begå eller medverka till terroristbrott”.

Utvisningen lades dock på is samma år då det enligt den dåvarande regeringen förelåg hinder. I stället fick mannen anmälningsplikt och skulle inställa sig hos polisen fyra gånger i veckan.

Mannen har sedan dess åtalats för misstänkta terrorbrott och enligt Säpo utgör han fortfarande en terrorrisk. I oktober i år lämnade de in en önskan om att skärpa anmälningplikten.

Anmälningsplikt av ”säkerhetsskäl”

Där skriver Säpo att mannen ”konstaterats aktiv i Säkerhetspolisens kontraterroruppföljande verksamhet”. Säpo uppger också att det ”föreligger en risk för att NN NN begår eller medverkar till terrorisbrott”.

46-åringen själv har inte velat yttra sig.

Tingsrätten i Stockholm beviljade den 20 oktober i år Säkerhetspolisens önskan om att mannen fem dagar i veckan skulle anmäla sig hos polisen av säkerhetsskäl.

Nu överklagar 46-åringen beslutet genom sin försvarare Thomas Olsson och vill att hovrätten tar bort anmälningsplikten.

Exakt vad han har för skäl till sitt överklagande framgår inte av handlingarna som lämnats in till hovrätten. 46-åringens försvarare ber rätten om att få mer tid på sig att inkomma med skälen till överklagan.

Aftonbladet söker Thomas Olsson.

Stod för uppmärksammad rymning

Den 46-årige mannen har tidigare dömts till fängelse i ett år och sex månader för bland annat grovt vapenbrott, detta efter en uppmärksammad rymning från Migrationsverkets förvarsenhet i Gävleborg i november 2011.

– Det kom ett rep över planket och in på promenadgården där det fanns två från personalen. Exakt hur många förvarsintagna vet jag inte nu. När en av dem klättrade upp på repet försökte en anställd hindra honom, sa dåvarande biträdande enhetschef på förvaret till TT.

– Men då dök det upp en person på planket med ett pistolliknande föremål i handen. Då släppte den anställde greppet och sprang därifrån och tyckte sig höra smällar.

Polisen genomförde flera insatser i sökandet efter mannen, där man bland annat slog in en ståldörr i Gävle moskés fastighet, enligt Gefle Dagblad.

Den 16 maj 2012 omhändertogs han av polisen efter rymningen. I samband med det  hittade polisen falska identitetshandlingar, automatvapen, ammunition och sprängkapslar vilket ledde till ovan nämnda fängelsestraff för bland annat grovt vapenbrott.

Beslutet om anmälningsplikt som 46-åringen nu överklagat gäller i tre år om inte utvisning verkställs tidigare.