Trump beredd att ångra sig om Obamacare

1 av 2
NYHETER

NEW YORK. Donald Trump öppnar för att backa från ett av sina viktigaste vallöften: att riva Obamacare.

Under mötet i Vita huset kan Barack Obama ha räddat delar av sitt prestigeprojekt.

– Jag gillar dem väldigt mycket, säger Trump till Wall Street Journal.

Efter torsdagens möte i Vita huset visade Barack Obama och den blivande presidenten Donald Trump upp en enad bild utåt.

Trots tidigare påhopp gav de varandra komplimanger och skakade hand inför pressen.

Nu kommer kanske svaret på varför.

För Wall Street Journal berättar Trump – som gick till val med löfte om att riva sjukförsäkringsreformen Obamacare – att den nuvarande presidenten fick honom på andra tankar.

Efter deras möte säger han sig nu vara beredd att kompromissa.

– Jag sa att jag ska titta på hans förslag och utifrån respekt för honom kommer jag göra det, säger Trump till tidningen i sin första intervju efter valsegern.

”Gillar dem väldigt mycket”

Även om han fortfarande vill gå hårt åt reformen så fort som möjligt kan han tänka sig behålla delar av den: ett förbud som hindrar försäkringsbolag att neka patienter ersättning på grund av patienters nuvarande tillstånd samt en bestämmelse om utökad täckning för barnförsäkringar.

– Jag gillar dem väldigt mycket, säger han till tidningen.

Ett annat vallöfte han kan ducka undan är det om att tillsätta en särskild åklagare för att utreda Hillary Clinton som han genomgående under kampanjen kallade för skurk sedan det uppdagats att hon använt en privat mejlserver under sin tid som utrikesminister.

– Det är inte något som jag har funderat så mycket på eftersom jag vill fixa hälsovården, jobben, gränskontrollen och skattereformer, säger han.

Ångrar inte utspelen

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton var inte den enda som fick utstå hårda angrepp från Trump under rörelsen.

Trump har genomgående anklagats för sin retorik under kampanjen och exemplen på smutsiga utspel har varit många: han har hånat handikappade, uttalat sig sexistiskt och rasistiskt och svartmålat minoritetsgrupper.

Donald Trump upplever däremot inte att han någonsin gick för långt.

– Nej. Jag vann, säger han kortfattat.

Vilda protester efter valet

Efter Trumps seger har protester brutit ut i flera amerikanska städer från kust till kust.

Protesterna har för det mesta varit fredliga men det har även förekommit våldsamheter. Värst var det i Portland, Oregon, under natten mot fredag då polisen tvingades hantera ett rent upplopp. Bilar sattes i brand och butikers skyltfönster slogs in. I samband med den urspårade demonstrationen greps 26 personer.

Donald Trump twittrade om protesterna under torsdagskvällen och anklagade då demonstranterna runt om i landet för att ha varit ”professionella demonstranter” och media beskylldes för att ha uppviglat dem.

Morgonen efteråt var tonläget ett annat: då berömde han demonstranterna som ”visade passion”.

I intervjun med Wall Street Journal säger Trump att han kommer ha en mer positiv framtoning än under kampanjen och att en av hans största prioriteringar är att ena landet.

– Jag vill ha ett land där man älskar varandra. Det vill jag betona.

  USA – efter valet