Hon planerade att döda 40 på skola

Foto: AP/TT
21-åringen i tingsrätten.
NYHETER

Den 21-åriga kvinnan misstänks ha planerat en massaker i över två år.

Tanken var att först pepparspreja och sen skjuta ihjäl ett stort antal människor på sin förra skola.

– Hennes avsikt var att döda minst fyrtio slumpmässigt utvalda människor, säger åklagare Eija Velitski under den första rättegångsdagen, enligt den finländska tidningen Hufvudstadsbladet.

Rättegången mot kvinnan började på fredagen i Helsingfors tingsrätt i Finland. Den åtalade kvinnan tittade sig nyfiket omkring när hon gick in i rättsalen, enligt Hufvudstadsbladets reporter.

Hon är misstänkt för att ha planerat en skolmassaker.

– Hennes avsikt var att döda minst fyrtio slumpmässigt utvalda människor i den skola i Karleby där hon själv gått i högstadiet och gymnasiet, säger åklagare Eija Velitski.

Den 21-åriga kvinnan ska, enligt åtalet, ha beställt flera vapen och ammunition på nätet. Det rör sig om en 22-kalibrig pistol, ett avsågat hagelgevär, ett gevär, granater och pepparsprej. Säljaren var en 42-årig man, som åtalas för medhjälp.

Skulle avleda med bankrån

Polisutredningen visar på att kvinnan och mannen hade kommit överens om att han skulle genomföra ett bankrån samtidigt som hon inledde skolskjutningen. Detta för att avleda uppmärksamheten från skolan och försena polisen.

Kvinnan skulle välja ut en klass med många elever, skriver Hufvudstadsbladet som tagit del av åklagarens stämningsansökan. Först hade hon tänkt att lamslå sina offer med pepparsprejen och därefter skjuta dem.

När hon dödat tillräckligt många skulle hon gå in på en toalett och skjuta sig själv.

Hade övat skytte

Sms-trafik mellan kvinnan och mannen avslöjar deras plan. Skolan var vald eftersom hon hade god kunskap om den och hittade bra där. Hon uppges även ha övat på att skjuta pistol.

Enligt åklagaren finns det även bevis för att kvinnan tagit snabblån för att finansiera sina vapeninköp. Hon hade redan betalat 42-åringen 2 630 euro, skriver Hufvudstadsbladet.

Beundrar skolmördare

Kvinnan nekar till anklagelserna i åtalet, men medger att hon planerat att skjuta skolelever med pistol – men inte 40 utan endast "flera", skriver Hufvudstadsbladet.

Hennes försvar anser att hon inte fattat något säkert beslut om att genomföra dådet och att det därför inte är straffbart.

Försvaret medger att kvinnan har skolmassakrer som hobby och att hon beundrar Pekka-Eric Auvinen, som sköt ihjäl åtta personer på en skola i Jokela 2007.

Ytterligare en man, som känt till planerna men inte berättat om dem, åtalas för medhjälp.

Antagligen kommer åklagaren att yrka på mellan tre och ett halvt och fyra års fängelse för 21-åringen.

Rättegången fortsätter på måndag.