Här är Trumps alla 76 vallöften

1 av 21
Donald Trump på scenen under sitt segertal.
NYHETER

Donald Trump har en lång lista av vallöften att infria när han tar plats i Vita huset.

Washington Post har sammanställt 76 av dem.

Här finns allt från den omtalade muren mot Mexiko till total skattebefrielse för de med lägst inkomster.

1. Bygga en mur längs USA:s södra gräns som är högre än arenorna där han hållit sina valmöten, ”högre än Kinesiska muren”.

2. Få Mexiko att betala för muren. Om Mexiko vägrar kommer USA att beslagta alla penningförsändelser från illegala invandrares löner, skära ner på utlandsbistånd, dra in visum för mexikanska affärsmän och diplomater och höja avgiften för visum, gränspasseringskort och hamnar. (Efter valet har Trump inte varit lika tydlig med att Mexiko ska betala.)

3. "Om jag blir president kommer vi alla att säga ”God jul” igen."

4. Göra sig av med kunskapskraven i skolan, för att det är ”en katastrof” och en ”mycket dålig sak”. Trump säger att han vill ge de lokala skoldistrikten mer kontroll och kan till och med lägga ner utbildningsdepartementet.

5. Miljöskyddsmyndigheten, The Environmental Protection Agency, kan också upplösas.

6. Göra sig av med Obamacare, sjukvårdsreformen, och ersätta med något ”toppen” som är ”så mycket bättre, så mycket bättre, så mycket bättre” (ett vallöfte han backade något ifrån bara dagar efter valet).

7. Riva murar av regelverk som styr sjukförsäkring mellan staterna, och göra åtgärdsplaner på en nationell nivå i stället för på regional nivå.

8. Rusta upp landets åldrande infrastruktur – speciellt broar och flygplatser "som ser ut som om de hörde hemma i ett u-land" – för en tredjedel av vad USA betalar i dag för liknande projekt.

9. Bevara Medicare (offentligt sjukförsäkringssystem för dem över 65 år), Medicaid (statligt behovsprövat sjukvårdsprogram till stöd för fattiga och låginkomsttagare) och pensionssystemet utan att skära i förmånerna.

10. Stoppa bidragen till Planned Parenthood (som arbetar med sex och samlevnad, preventivmedel och abort).

11. ”Jag kommer att ta hand om kvinnor och ha den största respekt för kvinnor. Jag värnar om kvinnor och jag kommer att tand hand om kvinnor.”

12. Trump lovar att använda termen ”radikal islamsk terrorism” frekvent.

13. Förbjuda de flesta utländska muslimer från att komma in i USA ”tills vårt lands företrädare kan räkna ut vad som händer”. Han kan tänka sig undantag för affärsmän, idrottare och andra som har ”giltiga” skäl.

14. Stänga gränserna för syriska flyktingar och sparka ut alla som redan lever i USA.

15. Införa tung övervakning av moskéer i USA. Han kan även tänka sig att stänga en del moskéer.

16. Upprätta en databas över syriska flyktingar. Trump har inte avfärdat att sätta upp en databas över muslimer i USA.

17. Aldrig ha semester under tiden som president.

18. Åtala Hillary Clinton för att hon använt en privat epost när hon var utrikesminister. (Nu säger han: ”Det är inte något som jag har tänkt så mycket på”.)

19. Göra medicinsk marijuana tillgängligt till en stor del patienter och tillåta stater att bestämma om de vill tillåta drogen fullt ut eller inte.

20. Sluta använda pengar till upptäckter i rymden tills USA kan fixa sina egna ”hål”. Uppmuntra privata rymdföretag att expandera.

21. Välja Högsta domstolens justitieråd som är ”riktigt bra juridiskt lärda”. (I en CBS-intervju för en vecka sen sa han att domarna ska vara för begränsningar i aborträtten och försvara rätten att bära vapen.)

22. Se till att delstaten Iowa fortsätter att vara värd för USA:s första primärval.

23. Stärka militären så att den är ”så stor och stark och mäktig” att ”ingen bråkar med oss”.

24. Vara oförutsägbar. ”Ingen kan röra oss, eftersom jag är så oförutsägbar.”

25. Låta Ryssland ta hand om IS i Syrien och/eller samarbeta med ryske presidenten Vladimir Putin för att förinta gemensamma fiender.

26. ”Bomba skiten ur IS.” Han vill även bomba de oljefält som kontrolleras av IS, lägga beslag på oljan och ge vinsten till skadade krigsveteraner.”

27. "Ställ in siktet på terroristers släktingar och döda dem."

28. Stänga delar av internet så att IS-terrorister inte kan använda det för att rekrytera amerikanska barn.

29. Återinföra skendränkningar som förhörsteknik. Han är till och med villig att även använda förhörstekniker som går ännu längre. Även om de metoderna inte fungerar, ”förtjänar de det i alla fall, för det de gör.” (Trump har nu tvärvänt, enligt rublikanska politiker var det bara ”kampanjprat”)

30. Låta amerikansk militär stanna i Afghanistan eftersom det är en sådan ”röra”. Skydda Israel och utöka den militära närvaron i Öst- och Sydkinesiska havet.

31. Hitta en utväg i klausulen i överenskommelsen med Iran och förhandla sedan saken ”från början”.

32. ”Jag lovar att jag aldrig kommer att ställa upp i en cykeltävling. Det kan jag säga dig.” (Apropå att den nuvarande inrikesministern John F Kerry skadades när han cyklade mitt under förhandlingarna med Iran.)

33. Trump har lovat att inte tilltala Irans ledare med titel. ”Jag garanterar dig att jag aldrig kommer att kalla honom Högste ledaren (Supreme Leader). Jag kommer att säga: Hej, baby, hur är läget?"

34. "Förhandla för frisläppandet av alla amerikanska fångar som sitter fängslade i Iran innan jag tillträder."

35. Motsätta sig mord på journalister: ”Jag hatar en del av dessa människor, men jag skulle aldrig döda dem.”

36. Hitta mäktiga generaler – som den näste general Patton eller general MacArthur – och se till att de inte deltar i nyhetsprogram i tv. ”Jag vill inte att mina generaler ska bli intervjuade. Jag vill att mina generaler ska banka skiten...”

37. Släpp den där ”grisiga, ruttna förrädaren” Bowe Bergdahl (amerikansk soldat som satt fem år i fångenskap hos Talibanerna) från ett plan över ett öde Afghanistan utan fallskärm.

38. Avskeda ”de korrupta och inkompetenta” US Department of Veterans Affairs (som tar hand om sjukvård och förmåner för veteraner och deras familjer) och göra om från grunden.

39. Storsatsa på att hjälpa krigsveteraner tillbaka till ett civilt liv. Veteraner som söker jobb vid en veteranklinik ska ha fem poäng tillagda i deras kvalificeringsbetyg.

40. Ta tillbaka jobben från Kina, Mexiko, Japan och andra länder.

41. ”Jag kommer att bli det störste jobbpresidenten som Gud skapat.” Trump lovar att städer som Reno i Nevada kommer att ”bli en stor fet vacker förmånstagare” av alla dessa nya jobb.

42. Studenterna vid Wofford College i South Carolina kommer alla att ha jobb efter examen (sa Trump när han besökte staden under valrörelsen).

43. Utmana Kinas ställning i världen genom att deklarera att landet är valutamanipulatör, anta en ”nolltoleranspolicy av idéstöld och tvång att överföra teknik” och slå ner på Kinas ”slappa arbetskraft och miljöstandard”.

44. I stället för att bjuda Kinas president Xi Jinping på någon flott officiell middag vill Trump bjuda honom på en hamburgare och säga "att det är dags att börja jobba nu".

45. Slopa frihandelsavtalen och ersätta dem med "rättvisa avtal". Trump vill "samla de smartaste förhandlarna" och låta dem omförhandla USA:s samtliga handelsavtal med andra länder.

46. Trump har lovat göra den stormrike och hårdföre finansmannen Carl Icahn ansvarig för handelsavtalen med Kina och Japan. Och så vill ersätta den nuvarande Tokyoambassadören Caroline Kennedy med en "hårding".

47. Stoppa biltillverkaren Fords planer att bygga en jättefabrik i Mexiko genom att säga till bolagets vd att bilarna från fabriken kommer att belägga med 35 procents skatt när de importeras in till USA.

48. Tvinga kaktillverkaren Nabisco att börja tillverka de populära chokladkexen Oreos i USA igen. Och tvinga datorjätten Apple att flytta hem tillverkningen av sina "jävla datorer" från Kina.

49. Belägga en mängd importerade varor med höga skatter. Trump har nämnt flera tänkbara skattesatser: 32, 34 och 35 procent.

50. Få USA:s ekonomi att växa med minst 6 procent.

51. Minska USA:s gigantiska statsskuld genom att "eliminera slöseriet, fusket och missbruket inom statsapparaten, avsluta överflödiga program och utveckla ekomin så den ger mer skatteintäkter".

52. Minska statsbudgeten genom att "helt enkelt omförhandla avtalen".

53. Avskaffa "Dodd-Frank Act" (den skyddslagstiftning som infördes under Obamas tid efter finanskrisen). Lagen har kritiserats av finansmarknaden eftersom den anses vara alltför begränsande.

54. Förenkla skattesystemet och minska antalet skatteklasser från sju till fyra. Trump vill att den högsta skattesatsen för privatpersoner ska vara 25 procent. Samtidigt vill han sänka bolagskatten till 15 procent.

55. Sänka skatterna. Ensamstående personer med inkomster under 230 000 kronor om året ska slippa betala skatt. Detsamma gäller par med en gemensam inkomst under 560 000 kronor.

56. "Amerikaner ska ha råd att spela golf även i fortsättningen." (Donald Trump äger 17 golfbanor runt om i världen, bland annat i Westhester i New York, där Bill Clinton var medlem ända fram till i våras.)

57. Skatteamnesti. Triump vill ge alla företag med stora tillgångar utomlands en tidsbegränsad möjlighet att flytta hem sina tillgångar med en kraftigt reducerad skatt på 10 procent.

58. Rensa upp i skattelagstiftningen och göra det svårare för företagen att ägna sig åt avancerad skatteplanering. Samtidigt vill han att privatpersoner även i fortsättningen ska ha rätt att göra ränteavdrag och avdrag för donationer till välgörande ändamål.

59. På sin första dag som president har han lovat avskaffa de vapenfria zonerna på skolor och militärbaser.

60. Använda "sunt förnuft" för att åtgärda med problemen inom psyksjukvården och förhindra fler masskjutningar. Han vill beväpna fler "bra killar" (good guys) som kan bekämpa "dårarna" (the sickos). Han vill vidare förbjuda vissa typer av vapen och tidningar så att "bra, hederiga människor" kan få äga de vapen de vill ha.

61. Skärpta straff våldsbrott med vapen: Minst fem års fängelse utan möjlighet till villkorligt eller avkortat straff.

62. Skärpa personkontrollerna vid vapenköp genom att se till att registren är uppdaterade med aktuella utdrag ur straffregister och sjukjournaler.

63. Göra tillstånd att bära dolda vapen giltiga i samtliga 50 stater.

64. Skriva på verkställighetsorder för alla som väntar på dödsstraff för polismord.

65. Anslå mer pengar till polisutbildning.

66. Anslå mer pengar till behandling av drogmissbrukare.

67. Stoppa invandring och sätta stopp för de 31 så kallade fristäder där myndigheterna har som policy att inte fråga efter uppehållstillstånd och där papperslösa personer kan visas utan risk att gripas. Enligt Trump har de här städerna blivit "frizoner för kriminella".

68. Deportera de uppskattningsvis elva miljoner människor som olovligen uppehåller sig i USA.

69. Trefaldiga antalet tull- och immigrationstjänstemän.

70. Fortsätta ge tillfälliga arbetstillstånd till utländska medborgare eftersom "de är de enda som är beredda att plocka våra druvor".

71. Upphäva territorialprincipen, alltså den rättsliga princip som innebär att man blir medborgare i det land man föds i. (I Sverige och många andra länder tillämpas istället principen att föräldrarnas medborgarskap är avgörande.)

72. Fortsätta säga sånt som inte är politiskt korrekt, eftersom "USA inte längre har tid med politisk korrekthet".

73. Hela Trumps valkampanj har byggt på löftet att göra USA fantastiskt och starkt igen.

74. Trump själv har lovat vara "som en hejaklacksledare för hela landet" och se till att höja stämningen bland alla amerikaner.

75. Återskapa den amerikanska drömmen, alltså bilden av ett land där alla har en chans att lyckas och förverkliga sig själva.

76. Se till att USA börjar vinna igen. "Vi ska vinna seger efter seger efter seger. Till slut kommer ni att be mig: Snälla herr president, låt oss förlora någon gång i alla fall. Vi klarar inte mer."

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

  USA – efter valet