En skjuten vid Trump-protest

1 av 5
NYHETER

Skottlossning har utbrutit under de stora protesterna mot Donald Trump som pågår i Portland, USA. En demonstrant uppges vara skjuten.

Kort därefter meddelade polisen att protesterna i praktiken var över – åtminstone för stunden.

Polisen söker efter en möjlig misstänkt – en afro-amerikansk man i de sena tonåren – som ska ha kommit i en bil när demonstranterna korsade en bro i Portland.

Han ska ha avfyrat flera skott och den demonstrant som träffades fördes till sjukhus, men skadorna ska inte vara livshotande.

Ett vittne säger till tidningen The Oregonian att gärningsmannen först sköt i luften och sedan mot personen, som träffades någonstans på nedre halvan av kroppen.

Har pågått i fyra dagar

Poliser i full mundering har nu spärrat av bron i bägge riktningar.

– Protesten är i praktiken över, meddelar Portland-polisen.

Omfattande protester pågår i flera stora städer i USA, efter Donald Trumps seger i presidentvalet. I Portland har tusentals människor samlats för fjärde dagen på raken.

Demonstrationerna där var till en början fredliga – men i takt med att folkmassan har växt har det blivit allt stökigare. Personer har krossat bil- och fönsterrutor och kastat sten och bengalisk eld mot polisen.

Under torsdagen meddelade polisen att man nu klassar händelserna som ett upplopp. Flera personer har gripits, men man har ännu inte specificerat hur många.

Polisen: Fredliga protester kan vänta

Protesterna väntas fortsätta över helgen, men polisen har meddelat de som vill demonstrera fredligt att det kan vara bäst att vänta, då ”grupper kommer för att kapa protesterna och skapa kaos”.

– Staden är utmattad och oavsett vilket meddelande man försöker framföra går det förlorat, säger polischefen Pete Simpson till tv-kanalen KOIN News.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

  USA – efter valet