Tre personer skulle hoppa från radiomast

Radiostationen i Grimeton, byggd 1925.
NYHETER

Polisen fick under lördagen rycka ut på ett larm om att tre personer med fallskärmsutrustning setts kring Grimetons radiostation i Varberg.

På plats påträffades två män och en kvinna som med största sannolikhet tänkt hoppa från en av masterna.

De är nu misstänkta för olaga intrång.

Vid 12-tiden på lördagen fick polisen larm om att tre personer synts till inne på området kring världsarvet Grimetons radiostation i Varberg.

När polisen kom till platsen påträffades två män och en kvinna med fallskärmsutrustning.

– De var klädda på ett sådant sätt att vi tror att de hade för avsikt att klättra upp i masten och hoppa, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i Region Väst.

De är nu misstänkta för olaga intrång och två fallskärmar togs i beslag.

Sedan 2004 står radiostationen i Grimeton på Unescos världsarvslista och det finns sex antenntorn inne på området som är 127 meter höga.

”Kan vara livsfarligt”

De tre hopparna misstänks ha tänkt utföra så kallat BASE-hoppning, vilket innebär att man hoppar från objekt med markkontakt, som exempelvis byggnader, broar eller antenner.

Tommy Nyman berättar att han hört att folk brukar utmana varandra på sociala medier just utföra hopp från Grimetons radiostation och att man för flera år sedan haft en liknande händelser inne på området.

Dock varnar han för att det kan vara mycket farligt.

– Det kan vara rent livsfarligt då elledningarna som finns mellan masterna har högspänning i sig. Kommer du emot där så är det inte bra.