Ett år har gått sedan terrordåden i Paris

NYHETER

Fredagen den 13 november 2015 har satt djupa spår i Paris och hela Frankrike.

Vid sex koordinerade attacker dödade beväpnade terrorister 130 människor.

Blodigast var det på klubben Bataclan, där 89 personer miste livet.

Först utlöste två självmordsbombare sina sprängmedel vid den franska nationalarenan Stade de France, där Frankrike mötte Tyskland i en vänskapsmatch i fotboll. Vid den första explosionen var klockan 21.20. Förutom terroristerna dog en förbipasserande.

Ungefär samtidigt började män beväpnade med automatvapen skjuta mot besökarna på baren Le Carillon och restaurangen Petit Cambodge. 15 personer dog.

Öppnade eld

Sedan fortsatte det våldsamma vansinnet runt om i Paris med fruktansvärda konsekvenser.

Terrorister öppnade eld vid baren A la Bonne Bière och utesververingen på restaurangen La Belle Équipe. En självmordsbombare utlöste en sprängladdning inne på restaurangen Le Comptoir Voltaire, ingen förutom terroristen dog. Dessutom briserade en till självmordsbomb nära Stade de France runt en halvtimme efter den första bomben.

Blodbad på Bataclan

Tre beväpnade män tog sig in i konserthallen Bataclan klockan 21.40. De började skjuta vilt rakt in i den täta folkmassan – i något som kom att bli ett blodbad av sällan skådat slag.

Runt 1 500 konsertbesökare befann sig i lokalen. De var där för att se det amerikanska bandet Eagles of Death Metal.

– Männen var beväpnade med vad som såg ut att vara kalasjnikovs och sköt blint mot publiken. Det varade i tio eller 15 minuter. Det var extremt våldsamt och panikslaget, sa radiojournalisten Julian Pearce som var på konserten.

Terroristerna belägrade därefter rockklubben. Många människor hann fly, men ett hundratal blev kvar som gisslan i cirka två timmar.

130 dödsoffer

När polisen så småningom gick in i lokalen möttes de av en massaker – 89 personer dog på Bataclan.

Tre terrorister dödades vid stormningen. Två av dem sprängde sig själva i luften och en sköts ihjäl av polis.

Sammanlagt föll 130 människor offer för de sex koordinerade attentaten. Över 400 skadades, varav nio fortfarande ligger på sjukhus.

En svensk kvinna i 20-årsåldern fanns bland dödsoffren.

Tillslag mot lägenhet

I samband med attackerna den 13 november dödades totalt sju gärningsmän. Sex sprängde sig själva i luften, en dödades av polisen.

På morgonen den 18 november slog specialpolis till mot en lägenhet i Parisförorten Saint-Denis. En våldsam skottlossning, som pågick i en timme, bröt ut. Vid polisinsatsen utlöste en person ett bombbälte. Delar av byggnaden rasade och tre misstänkta terrorister dödades.

Greps i antiterrorräd

Polis och specialstyrkor i både Frankrike och Belgien har efter dåden utfört hundratals razzior i jakt på terrorister.

Salah Abdeslam, som tros vara den ende gärningsmannen som överlevde Parisdåden, greps i en antiterrorräd i Bryssel den 18 mars och sitter nu häktad i Frankrike i väntan på rättegång.

Frankrikes president François Hollande har anklagat terrorgruppen Islamiska staten (IS) för att stå bakom terrordåden. IS har även själva tagit på sig attentaten.