Här är terrorplatserna – ett år efter skräcken

NYHETER

21.20: Skottlossning på bar och restaurang

Larm om smällar kommer från baren Le Carillon på Rue Albert 18. Snart kommer vittnesuppgifter om att en man beväpnad med automatvapen ska ha öppnat eld mot baren och sedan skjutit mot restaurangen Petit Cambodge på andra sidan gatan.

Därefter ska mannen ha gått in på Carillon och avlossat flera långa eldsalvor enligt vittnen.

21.20–21.30 Flera bomber utanför nationalarenan

Ungefär samtidigt rapporteras det om flera explosioner vid den franska nationalarenan Stade de France där Frankrike möter Tyskland i en vänskapsmatch i fotboll. På tv-bilderna från matchen hörs kraftiga detonationer och åskådare inne på arenan vittnar om att smällarna kändes bland publiken där bland annat president Francois Hollande fanns på plats.

Tre bomber utlöstes i vad som uppges vara självmordsattacker, två på Avenue Jules-Rimet öster om arenan, och en vid en McDonald’s-restaurang i närheten.
Fyra personer ska ha dödats. Tre av dem är misstänkta terrorister och en person ska vara ett offer för dådet.

21.36: Skjutning vid fler krogar

Sedan fortsatte det våldsamma vansinnet runt om i Paris med fruktansvärda konsekvenser.

Terrorister öppnade eld vid baren A la Bonne Bière och utesververingen på restaurangen La Belle Équipe. En självmordsbombare utlöste en sprängladdning inne på restaurangen Le Comptoir Voltaire, ingen förutom terroristen dog.

Dessutom briserade en till självmordsbomb nära Stade de France runt en halvtimme efter den första bomben.

21.49: Massaker i konsertlokal

Strax efter rapporterna om de första skjutningarna ska en grupp med beväpnade män ha tagit sig in i konsertlokalen Bataclan och skjutit rakt in i folkmassan. I lokalen ska det då ha funnits omkring 1 500 konsertbesökare som skulle se det amerikanska bandet Eagles of Death Metal.

Runt 1 500 konsertbesökare befann sig i lokalen. De var där för att se det amerikanska bandet Eagles of Death Metal.

– Männen var beväpnade med vad som såg ut att vara kalasjnikovs och sköt blint mot publiken. Det varade i tio eller 15 minuter. Det var extremt våldsamt och panikslaget, sa radiojournalisten Julian Pearce som var på konserten.

Terroristerna belägrade därefter rockklubben. Många människor hann fly, men ett hundratal blev kvar som gisslan i cirka två timmar.

När polisen så småningom gick in i lokalen möttes de av en massaker – 89 personer dog på Bataclan.

Tre terrorister dödades vid stormningen. Två av dem sprängde sig själva i luften och en sköts ihjäl av polis.

Sammanlagt föll 130 människor offer för de sex koordinerade attentaten. Över 400 skadades, varav nio fortfarande ligger på sjukhus.

En svensk kvinna i 20-årsåldern fanns bland dödsoffren.

AFTONBLADET