Tusentals tågade mot Trump Tower

1 av 3
NYHETER

Söndagen blev den femte dagen av intensiva protester i New York. Tusentals slöt upp för att tillsammans tåga mot Trump Tower.

– Vi är här för att slåss för vår frihet och stå enade mot Donald Trump, säger Darian X, en av demonstranterna.

Det är kvinnor, män och barn, svarta, vita och latinos. Människor i alla åldrar och samhällsgrupper. På plakaten står det ”Love Trumps Hate” och ”Pussy Grabs Back” och enade röster ropar: ”Inte min president”.

Den vanligtvis intensiva trafik som går förbi Central Parks södra sida har i dag fått göra plats åt tusentals människor i en kollektiv protest mot valet av Donald Trump till president. Elvaåriga Saul Ferholt-Khan är här tillsammans med sin mamma.

– Trump vann ju inte folkets röst, han förlorade. Vi kan inte ha honom som president. Han sprider skräck och vi kan inte ha det så, säger han.

"Ingen vill ha en mur"

Trots att Donald Trump glidit ifrån flera vallöften står han fast vid att bygga en mur mot Mexiko. Det kom fram under en intervju med CBS 60 minutes, som ska sändas på söndagkvällen lokal tid.

– Det är vansinnigt. Vi har redan regler om immigrationen, det finns ingen anledning att bygga en mur. Det är uppdelande och hatiskt, säger Tamara Lee, som är lärare.

Carlos Castaneda är en annan demonstrant. Han håller upp en skylt där det står ”Keep Familys Together”.

– Vi vill säga att vi är här för att stanna. Det är ingen här som vill ha någon mur. Du hör hur folk skriker; ”No wall”, säger han.

Protester över hela landet

Förutom i New York har massiva demonstrationer utspelat sig över hela USA under helgen. På söndagen väntas förutom i New York människor anordna sammankomster mot Trump i Washington DC, San Fransisco och Chicago.

Fler protester väntas de kommande dagarna, och en del har redan börjat mobilisera demonstrationer på sociala medier inför Trumps tillträde den 20 januari.

– Vi kommer att fortsätta tills vi får en ursäkt. Trump ska säga förlåt för det hat han spridit under sin kampanj, säger Tamara Lee.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

  USA – efter valet