Trump president – då gnuggar IS händerna

1 av 2
NYHETER

Donald Trumps många rasistiska utspel kan få konsekvenser.

Även om han som president tonar ner sig hotar terrorgrupper använda Trumps tidigare attacker som propaganda.

– Killen är en komplett galning. Hans blinda hat mot muslimer kommer göra vårt jobb mycket enklare och vi kan rekrytera tusentals, säger IS-ledaren Abu Omar Khorasani till nyhetsbyrån Reuters.

Terrorgruppen IS jublar åt utfallet i förra veckans amerikanska presidentval.

Donald Trump tog då en överlägsen seger mot demokraternas Hillary Clinton – och kommer 20 januari att svära presidenteden.

Redan nu planerar terrorister för hur man ska dra nytta av utfallet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ville stoppa muslimer

Under sin kampanj föreslog Trump bland annat ett stopp för muslimer att komma till USA, något han senare tonade ner till ett stopp för immigranter från länder som har ”historia av att exportera terrorism”.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters uppger Abu Omar Khorasani, IS-topp i Afghanistan, att Trump är ”en komplett galning” som gör deras jobb enkelt.

– Våra ledare har noga följt valet i USA, men det var oväntat att amerikanerna skulle gräva sina egna gravar som de gjorde, säger Khorasani till Reuters.

Han beskriver sedan Barack Obama som en hedning med ”åtminstone lite hjärna jämfört med Trump”.

Från al-Qaidas håll har det inte hörts några kommentarer kring presidentvalet, men experter menar att de historiskt tagit fasta på uttalanden från amerikanska politiker som en rekryteringsmetod.

– al-Qaida är kända för sin rekryteringsstrategi där man citerar uttalanden från Vita huset och andra västledare, säger Hisham al Hasemi, rådgivare i sunnijihadistiska frågor åt irakiska regeringen.

Kommer dra nytta

Han tror att även al-Qaida kommer använda sig av Trumps tidigare utspel.

Även en talibanledare i Afghanistan uppger för Reuters att man följt Trumps valrörelse noga.

– Om han genomför vad han varnat för i sin kampanj är jag säker på att man provocerar det muslimska gemenskapen över världen och jihadistiska organisationer kommer kunna dra nytta av det, säger talibanledaren till Reuters.

Trumps stab har inte kommenterat Reuters artikel.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

  USA – efter valet