Värmeljus kan ha dödat familj

1 av 5
NYHETER

Två vuxna och två barn dog i lägenhetsbranden i Karlstad.

Utredningen pekar nu mot att värmeljus som fallit i en soffa kan ha orsakat branden, enligt Värmlands Folkblad.

– Vi bedömer det i nuläget som en tragisk olyckshändelse, säger Leif Nyström, förundersökningsledare vid polisen.

Rökdykare hämtade ut familjen ur lägenheten i Karstad för ett par veckor sedan. Men de två barnen och de två vuxnas liv gick inte att rädda.

Polisens utredning visar att det troligtvis har rört sig om en olycka, skriver Värmlands Folkblad.

– Det har varit en brand i ena änden på en soffa och det kan mycket väl vara så att ett värmeljus fallit från en ljuskrona och ramlat ner i soffan, säger Leif Nyström, förundersökningsledare vid polisen i Värmland.

Pekar mot olycka

Ännu väntar man svar på tekniska undersökningar och obduktionsprotokoll där dödsorsak fastställs innan man från polisens sida lägger ner ärendet.

Leif Nyström uppger att flera omständigheter pekar mot att branden varit en olycka.

– En aluminiumkopp som ljusen levereras i har på ett ställe hittats ihopsmält med soffan. Det mesta tyder på att man haft en ljuskrona och att det fallit ned från den, säger Leif Nyström.

Det ska aldrig ha rört sig om någon fullt utvecklad brand i lägenheten.

– Det var drygt rumstemperatur i lägenheten när brandkåren kommer dit, förutom i soffan där det är relativt mycket varmare. Det har aldrig brunnit någon storskalig eld, men varit en mindre brandhärd i soffan, säger Leif Nyström.

Var mycket rök

När grannar beskrev branden uppgav man att mycket rök strömmat ur lägenheten.

Polisens utredning kommer nu vänta in rapporter och protokoll som väntas dröja ytterligare några veckor innan man fattar beslut om utredningen.

– Om det inte framkommer något annat än vad vi redan vet kommer ärendet läggas ner då det inte finns anledning att anta att brott har begåtts, säger Leif Nyström.

ARTIKELN HANDLAR OM