Lydia söker de som räddade hennes liv: ”Jag hade kunnat dö”

1 av 4 | Foto: Privat/TT
Lydia räddades av tre främlingar på tunnelbanan.
NYHETER

Lydia Rasho, 23, fick en anafylaktisk chock, som kan vara livshotande, på tunnelbanan.

Nu söker hon de tre personerna som räddade hennes liv.

– Jag vet inte vad som hade hänt om ingen hade agerat.

Cirka två gånger per år drabbas Lydia Rasho, 23, av anafylaktisk chock vilket är en akut allergisk reaktion som kan vara livshotande om man inte får behandling snabbt. Hon vet aldrig när den slår till utan det sker alltid plötsligt – som i torsdags när hon skulle åka tunnelbana till T-centralen i Stockholm för att möta upp sin syster och fästman.

När hon befann sig vid Universitetets tunnelbanestation började hon få känningar.

– Det var extra mycket folk på tunnelbanan, det var jättehemskt för jag kunde inte andas.

En kvinna på tunnelbanan uppmärksammade Lydia och frågade om hon var gravid. Lydia lyckades få fram ordet ”astma” och folk runt omkring började ropa efter vatten.

– Allt jag tänkte på var att jag skulle försöka andas. Jag räknade minuterna i mitt huvud. Jag ville överleva till centralen där min syster och fästman befann sig och som visste hur de skulle hantera det hela.

”Var mina skyddsänglar”

Vid Östermalmtorgs station fick två kvinnor ut henne från tunnelbanan, vid det här läget kunde Lydia knappt andas. De kollade i hennes väska där de hittade Lydias adrenalinspruta.

– Jag kunde inte ens öppna upp min väska själv för jag var så svag.

En tredje tjej som såg Lydia och som själv lider av samma problem kom också fram och ringde ambulansen.

– De tre tjejerna var med mig hela tiden, från början till att allt var bra. Jag vet inte vad som hade hänt om ingen hade agerat. Jag hade kunnat dö.

När hon fått anfall tidigare har hon varit med folk som vet hur de ska agera, därför är hon tacksam att några ingrepp då hon var ensam.

– Jag är jättetacksam, de var verkligen mina skyddsänglar, de räddade mitt liv. Det hela gick så snabbt så jag hann inte fråga vad de hette, det hade varit fint att få kontakt med dem.

”Fint att folk hjälper till”

Lydia har efterlyst sina hjältar i ett Facebookinlägg, något som även Nyheter24 uppmärksammat, men ännu har hon inte fått kontakt med någon av dem. De två tjejerna som hjälpte henne ur tunnelbanan ska vara i 30-årsåldern, varav en blond och en mörkhårig. Och den tredje tjejen ska vara i 20-årsåldern och ha mörkt hår. Men det är inte bara dem hon hyllar utan även andra som var på platsen.

– Det är väldigt fint när folk hjälper till när det behövs.  Jag märkte i torsdags att det finns folk som bryr sig, det var till exempel en man som gav mig sitt juicepaket. Om en hjälper till hjälper alla till.