Man anhållen för misstänkt terrorbrott

1 av 2
NYHETER

En man har anhållits i Uppsala län, skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

– Klienten förnekar brott. Det är allt jag kan säga just nu, säger advokat Kent Sooaru.

Vet du mer? Kontakta Aftonbladet

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Advokaten Leif Silbersky.

Den misstänkte mannen har blivit tilldelad en offentlig försvarare, advokat Leif Silbersky.

– Jag kan säga att klienten förnekar brott. Det är allt jag kan säga just nu, säger kollegan Kent Sooaru till Brottscentralen.

Mannen har förhörts under dagen. Advokat Leif Silbersky säger att mannen ännu bara är skäligen misstänkt. Han tror inte att bevisningen kommer hålla för åtal.

– Min personliga uppfattning är att det inte kommer bli något, att han kommer släppas inom någon dag. Jag baserar det på vad som skett under dagen och den information som kommit fram, säger Leif Silbersky.

Måste ta ärendet vidare

Enligt terrorforskaren Hans Brun på Försvarshögskolan finns det i alla fall tillräckligt mycket bevisning mot mannen att en åklagare måste gå vidare med ärendet.

– Man kan inte bara avföra det hela. Sen får vi se om domstolen tycker att det håller för en häktning. Ett sådant beslut kommer komma om ett par dagar, säger Hans Brun.

Hans Brun vet inte vad mannen misstänks för, eller vad hans ideologiska motiv är. Det finns nitton olika terrorbrott i svensk lag – och alla är inte straffbara på förberedelsenivå.

Säpo utreder

Åklagare har hemligstämplat mannens identitet.

De vill inte berätta mer än att en person är gripen i Uppsala län, misstänkt för förberedelse av terroristbrott. Förberedelserna ska ha ägt rum i Bålsta och på flera andra platser.

Exakt vad mannen ska ha gjort vill Riksenheten för säkerhetsmål inte gå in på.

– Jag kommenterar inte något just nu. Det är en sedvanlig utredning, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman på Riksenheten för säkerhetsmål.

Säkerhetpolisen är också fåordiga för närvarande och hänvisar till förundersökningssekretessen.

– Det jag kan säga är att en person är anhållen, skäligen misstänkt för förberedelsen till terroristbrott. Utredningen bedrivs här på säkerhetspolisen, säger Simon Bynert, Säpos pressekreterare.

Anhölls i sin frånvaro

De misstänkta förberedelserna ska ha skett från okänd tidpunkt fram till 13 november, bland annat i Bålsta i Uppsala län.

Mannen anhölls först i sin frånvaro på söndagskvällen. Vid 21.30 kunde han gripas och vid 23 anhölls han av åklagare.