Bålstabon: ”Det känns obehagligt”

1 av 4
NYHETER

BÅLSTA. En man, skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott, greps i söndags kväll i Uppsala län. Mannen misstänks ha förberett brotten i Bålsta bland flera orter.

Polis och åklagare är mycket förtegna om ärendet.

– Det känns obehagligt, säger Bålstabon Linnea, 21.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Advokaten Leif Silbersky.

En man anhölls i går i sin frånvaro, misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Vid 21.30-tiden kunde mannen gripas.

De misstänkta förberedelserna ska ha skett från okänd tidpunkt fram till 13 november, bland annat i Bålsta i Uppsala län. Polis och åklagare har sedan nyheten om gripandet offentliggjorts varit mycket förtegna kring utredningen och exakt vad det är man misstänker att mannen har gjort.

– Jag kommenterar inte något just nu. Det är en sedvanlig utredning, sa vice chefsåklagare Hans Ihrman på Riksenheten för säkerhetsmål till Aftonbladet under måndagseftermiddagen.

”Känns konstigt”

På plats i Bålsta talar Aftonbladet med flera boende på orten som uttrycker en oro kring det som har hänt.

– Det känns obehagligt. Detta är ett lugnt ställe och det har alltid känts säkert att bo här, säger Linnea, 21.

I Bålsta centrum har ett litet gäng samlats utanför en tobaksaffär. De tycker att hela händelsen känns verklighetsfrämmande.

– Det känns konstigt, säger en man som vill vara anonym.

Utanför Bålsta centrum är det många som stannar på väg hem från jobbet för att handla.

– Det blir påtagligt när det kommer så nära, säger Bålstabon Anders som arbetar i en affär inne i centrumbyggnaden.

Han funderar och drar paralleller till händelsen i Boliden, där en man greps misstänkt för förberedelse till terroristbrott, för ganska exakt ett år sedan.

– Han släpptes ju efter ett tag. Jag tror det blir samma sak i det här fallet. Jag tror de kommer att släppa honom, säger Anders.

Knapphändiga uppgifter

Ingen som Aftonbladet talar med uppger att de observerat något ovanligt under söndagskvällen – inga större polisinsatser eller annat uppseendeväckande.

Säkerhetspolisen är liksom åklagaren fåordig och hänvisar till förundersökningssekretessen.

– Det jag kan säga är att en person är anhållen, skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Utredningen bedrivs här på säkerhetspolisen, sa Simon Bynert, Säpos pressekreterare, till Aftonbladet tidigare idag.