Att smita från trafikolycka är en mänsklig rättighet

Foto: TT
Södertörns tingrätt friade en man som stod åtalad för obehörigt avvikande från trafikolycksplats, i dagligt tal kallat "smitning".
NYHETER

Den svenska lagen om ”smitning” från trafikolycka går i strid mot Europakonventionen. Det anser Södertörns tingsrätt som därför friar en man för just detta brott, skriver Dagens Juridik.

Det är en mänsklig rättighet, enligt Europakonventionen, att inte behöva medverka till att man själv döms för brott. Därför går den svenska lagen om "smitning" från trafikolycka i strid mot konventionen. Det anser Södertörns tingsrätt och friar därför en man just för detta brott, skriver Dagens Juridik.

Åkte från trafikolycka

Mannen stod åtalad för obehörigt avvikande från trafikolycksplats, i dagligt tal "smitning". Han hade varit inblandad i en trafikolycka och åkt från platsen utan att stanna kvar och uppge sin identitet, något som svensk lag kräver. Lagen gäller även när det inte har begåtts något brott och gäller både vållande och icke-vållande part.

Samtidigt är det en mänsklig rättighet, enligt Europakonventionen, att inte behöva medverka till självinkriminering, det vill säga, att man själv döms för brott. Ett undantag från det finns i svensk lag - nämligen just för "smitning". Eftersom domstolar inte får tillämpa en lag om den strider mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter väljer tingsrätten att fria mannen.