Obama: Trump står bakom Nato

1 av 2
NYHETER

NEW YORK. Under en presskonferens försäkrade Barack Obama att USA kommer stå bakom försvarspakten Nato under Trumps styre.

Han uppger att allierade inte ska känna oro.

– I mitt samtal med den nyvalde presidenten uttryckte han ett starkt intresse att behålla våra viktiga strategiska relationer, säger Obama.

Innan Barack Obama reste iväg på sin sista utlandsresa som president träffade han media i Vita huset.

Då bemötte han omvärldens säkerhetspolitiska oro i ljuset av den nyvalde presidenten negativa uttalanden om Nato.

Trump har tidigare kallat försvarspakten för föråldrad och sagt att USA inte skulle försvara de baltiska länderna ”om de inte uppfyllt sina åtaganden”.

Obama: Trump står bakom Nato

Men Donald Trump ska under torsdagens möte i Vita huset ha försäkrat Barack Obama om att han inte tänker sätta alliansens framtid i spel, uppgav Obama under presskonferensen.

–  I mitt samtal med den nyvalde presidenten uttryckte han ett starkt intresse att behålla våra viktiga strategiska relationer. Ett av de meddelanden jag kommer kunna ge vidare är hans åtagande gentemot Nato och den transatlantiska alliansen, säger Obama.

Relationen kommer inte försvagas

Under sin resa kommer Barack Obama träffa ledarna i de viktiga Natoländerna Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

– En av de viktigaste rollerna jag har den här resan är att låta dem få veta att USA:s engagemang när det handlar om att bevara en stark och robust relation till Nato inte kommer att försvagas. Och ett erkännande om att de allianserna inte bara är bra för Europa, de är även bra för USA och de är livsviktiga för världen, säger Barack Obama.

Under presskonferensen fortsatte Obama sprida en lugnande ton efter Trumps valseger som har lett till oro både inom och utanför landet.

– Jag tror inte att han är ideologisk. Men han är pragmatisk och det kan gynna honom om han omger sig med bra folk, säger Barack Obama.

Han kommenterade även Trumps temperament och sade att Vita huset har en tendens att förändra människor.

– Med den nyvalde presidenten finns det saker i hans temperament som inte kommer gynna honom om han inte ser de sakerna och ändrar på dem, säger Obama

  USA – efter valet