Förra justitieministern Gun Hellsvik är död

NYHETER

Moderaten Gun Hellsvik, 74, har avlidit efter en tids sjukdom.

Den tidigare justitieministern dog två dagar efter att ha firat sin 50-åriga bröllopsdag med sin make.

– Det är med värme jag minns Gun Hellsvik, vår vänskap och hennes samhällsinsatser under ett långt och rikt liv, säger Carl Bildt, tidigare statsminister.

Gun Hellsvik.

Gun Hellsvik var justitieminister i Carls Bildts regering 1991-1994, och tidigare kommunalråd i Lund. Hon blev 74 år gammal.

– Gun var alltid fast förankrad i sitt Lund och sitt Skåne, men kom ju att också rikspolitiskt spela en betydelsefull roll som justitieminister i början av 1990-talet och som vice moderatordförande under större delen av samma decennium, säger Carl Bildt.

– Som statsminister satte jag alltid det största värde på den kombination av gott omdöme, varm humor och djup juridisk kunskap som hon förde med sig till regeringens överläggningar och arbete.

Dog två dagar efter 50-åriga bröllopsdagen

Gun Hellsviks make, Per Hellsvik, säger till TT:

– Hennes mål var att klara vår 50-åriga bröllopsdag, som var i lördags. Och det gjorde hon. Dagen efter vi firat gick hon in i dimman, och en dag senare var hon död, säger maken Per Hellsvik

Gun Hellsvik var fram till det hon blev sjuk med i ett nätverk av tidigare moderata politiker som träffades några gånger om året. Där ingick även Anders Björck, som också satt i regeringen Carl Bildt samtidigt som Gun Hellsvik. Björck var försvarsminister och Hellsvik ansvarade för justitiefrågorna.

Införde elektroniska fotbojan

Björck minns henne med värme.

– Gun Hellsvik var en mycket trevlig person, alltid glad fastän hon hade ansvar för dystra och besvärliga frågor, vilket brottsligheten kan vara, säger han.

– Hon var vidsynt och beredd att pröva olika slags lösningar. En sann tillgång i den Bildtska regeringen. Man märkte att hon hade sina rötter i det skånska akademiska livet, hon gillade skämt och spex.

De båda träffades i M-nätverket fram till dess att Gun Hellsvik blev sjuk.

Bo Lundgren var skatte- och idrottsminister i Bildts regering och blev senare M-ledare. Han säger att han kommer minnas hur Hellsvik stramade upp kriminalpolitiken. Hon var också den som införde elektroniska fotbojan som en straffåtgärd.

– För mig var hon en god vän. Vi var några skåningar i regeringen som Bildt ledde och vi umgicks mycket. Vi blev personliga vänner, säger Bo Lundgren.

EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark var partisekreterare för Moderaterna när Hellsvik stod på toppen av sin politiska karriär.

– Hon var en av de mest rakryggade politiker jag vet, men samtidigt en väldigt omtänksam person. Vi kom att bli goda vänner och träffades rätt mycket. Gun hade alltid tid och utrymme för att vara medmänskligt omtänksam när det hände saker i hennes vänskapskrets. Hon lämnar en stor saknad efter sig, säger Hökmark.

”Lotsade fram Fredrik Reinfeldt”

Han hyllar också hennes politiska arv.

– Hon var väldigt tydlig i hela sin roll som justitieminister. Hon hade en juridisk stramhet som väckte stor respekt inom rättsväsendet och också inom samhället i övrigt. Hon förstod att juridiska principer inte är något man kan kompromissa om, dem måste man stå för. Däremot måste man ha politisk dialog när man utformar dem.

Beatrice Ask, skolminister i regeringen Bildt och senare justitieminister i Reinfeldts regering, lyfter fram arbetet Hellsvik som justitieminister.

– Hon gjorde stora avtryck. Hon var den som tog först tog initiativ till en stor vapenamnesti. Jag tror vi fick in 17 000 vapen som var oregistrerade och illegala och tonvis med ammunition. Hon jobbade också mycket med brottsofferfrågor. Det var under den regeringen och på hennes initiativ som det lades förslag om att bilda en brottsofferfond, säger hon.

Beatrice Ask kommer också ihåg Hellsvik humor och värme.

– Jag brukade ofta använda ett citat från henne: "Att vara justitieminister är som att ha en bebis med kolik 24 timmar om dygnet". Hon hade glimten i ögat.

Lotsade fram Reinfeldt

Partiveteranen Lars Tobisson var vice ordförande i partiet under Hellsviks tid.

– Jag saknar henne, hon utgjorde ett starkt bidrag till partiledningen vid den tiden. Hon hade en bakgrund som kommunalpolitiker i Lund och var samtidigt akademiker. Hon besatt en juridisk kompetens, både teoretiskt och praktiskt som vi hade god nytta av.

Tobisson berättar också att hon banade väg för den nya ledning som skulle komma.

– Gun Hellsvik spelade en viktig roll bakom kulisserna i att lotsa Fredrik Reinfeldt fram till partiledarposten.

Fredrik Reinfeldt själv skriver om Hellsvik på Facebook.

– En av de klokaste människor jag mött finns inte längre bland oss. Gun förenade en stark rättskänsla med medmänsklighet. Hon var modig och stod upp för det hon tyckte var rätt. Under några av mina svåraste prövningar i det, ibland tuffa, politiska livet stöttade hon mig och hjälpte mig komma vidare. För det och för mycket annat som Gun hann med att uträtta känner jag stor tacksamhet och värme, skriver han.

M-ledaren: Mycket sorgligt

Anna Kinberg Batra säger i en kommentar till Aftonbladet:

– Mycket sorgligt att vi förlorat vännen Gun Hellsvik. Hon inspirerade många, med både starka värderingar och förmågan att få saker att hända.

Även partisekreteraren Tomas Tobé kommenterar Hellsviks bortgång.

"Gun Hellsvik har tyvärr gått bort. Minns henne för starka värderingar och kloka ord. Vila i frid." skriver han på twitter.

Nuvarande justitieministern Morgan Johansson (S) som liksom Hellsvik har rötterna i Skåne, skriver om hennes bortgång på twitter: "Mycket tråkigt att höra om Gun Hellsviks bortgång. Hon var en varm, omtänksam och kunnig person. Beklagar sorgen."

Texten uppdateras