Sverige har tappat – här är landet där man är bäst på engelska

Foto: TT
Svenskarna har tappat i rankning när det kommer till engelska språket.
NYHETER

Förra året kunde Sverige skryta med att vara landet där man är bäst på engelska, utanför länder som har engelska som förstaspråk. Men enligt utbildningsföretaget EF:s nya mätning har Sverige tappat i rankning.

Överallt där engelska inte är modersmål fortsätter norra Europa att utmärka sig med de bästa kunskaperna i världsspråket. Det visar utbildningsföretaget EF:s senaste mätning – Nederländerna, Danmark, Sverige, Norge och Finland ligger i topp i rankningen. Men till skillnad från förra året då svenskarna kunde skryta om att vara bäst så har Sverige tappat två placeringar och ligger ”bara” trea i år.

Att Sverige tappat i rankning beror mer på att holländarna och danskarna förbättrat sina resultat än att svenskarna presterat lite sämre.

Svenska regionen som är bäst

EF har också brutit ned de svenska resultaten regionalt, och i den jämförelsen har göteborgare och andra i Västsverige gjort bäst ifrån sig, följt av Sydsverige.

– Kanske spelar närheten till kontinenten roll, där engelska blir det gemensamma språket. Men jag tror inte att man ska göra så stor sak av det för alla i Sverige har en hög kunskapsnivå, säger Malin Ankarberg, Sverigechef vid EF.

De länderna har blivit bättre

De i Europa som blivit bättre är fransmännen, Frankrike har klättrat från plats 37 till plats 29. I Asien är det Singapore som håller sig på europeisk nivå och placerar sig på en sjätte plats globalt.

EF påpekar att personerna som låtit testa sina engelskkunskaper inte utgör ett tvärsnitt av befolkningen. De representerar relativt unga människor som är motiverade att vässa sina språkkunskaper.

FAKTA

Bäst och sämst

Bäst på engelska:

1. Nederländerna

2. Danmark

3. Sverige

4. Norge

5. Finland

6. Singapore

7. Luxemburg

Sämst på engelska:

66. Mongoliet

67. Algeriet

68. Saudiarabien

69. Kambodja

70. Laos

71. Libyen

72. Irak

Bäst i Sverige:

1. Västsverige

2. Sydsverige

3. Småland, Gotland och Öland

4. Övre Norrland

5. Stockholm

6. Östra Mellansverige

7. Norra Mellansverige

8. Mellersta Norrland

Källa: EF

ARTIKELN HANDLAR OM