Utökar varning för plötslig ishalka

1 av 3
NYHETER

När nederbördsområdet drar vidare österut spricker himlen upp och temperaturen sjunker.

Nu varnar både Trafikverket och SMHI för plötslig ishalka.

– Man ska vara försiktig i trafiken, säger meteorolog Charlotta Eriksson.

Under dagen drar ett nederbördsområde fram österut över stora delar av landet. Redan i morse utfärdade SMHI en klass 1-varning för plötslig ishalka i Jämtlands och Dalarnas län.

Vi har utökat den varningen österut. Nu gäller den även Gävleborgs län, Västernorrlands län och Västerbottens län. Det handlar om att det klarnar upp efter nederbördsområdet och att vi nu väntas få ner temperaturerna på minussidan så att det fryser till på vägbanorna, säger meteorolog Charlotta Eriksson.

Spricker upp

Vid 15.30-tiden på tisdagseftermiddagen hade det börjat klarna upp över framför allt Jämtlands län.

– Nederbördsområdet kommer gradvis att röra sig österut under eftermiddagen och kvällen och bakom det kommer det att spricka upp, säger Charlotta Eriksson.

Även Trafikverket varnade under tisdagen för att det råder ishalka på vägarna i Jämtlands län och uppmanar dem som måste ge sig ut på vägarna att anpassa hastighet och körsätt.

Dis och dimma

Nederbördsområdet drar även förbi över Götaland och resten av Svealand, men där har ännu inga varningar utfärdats.

– Även där ser det ut att spricka upp efter att nederbördsområdet rört sig vidare österut, men kanske inte lika snabbt. Det verkar kunna hänga kvar lite dis och dimma. Men lokalt i Svealand kommer temperaturen nog att gå ner på minussidan på ganska många håll, och då är det risk för halka.

Charlotta Eriksson kan inte säga om SMHI väntas utfärda fler halkvarningar.

– Vi brukar inte uttala oss om varningar förrän vi går ut med dem. Men det vi kan säga är att man ska vara försiktig i trafiken i allmänhet nu när temperaturen ligger kring nollan och det drar förbi ett nederbördsområde.

Lastbilar fast i timmar

Över Götaland ser det ut att bli molnigare och temperaturen väntas därför hålla sig på plussidan på många håll. Lokalt, framför allt över Sydsvenska höglandet, kan kvicksilvret dock gå ner under nollan.

Hittills är det framför allt tung trafik som har haft problem i halkan. På väg 84 i Härjedalen har flera lastbilar under tisdagen blivit fast i timmar i väntan på sandbil och gjort det svårframkomligt även för annan trafik, rapporterar TT.

  Vädrets makter