Tinder inför fler könsalternativ att välja mellan

Foto: TT
Tinders nya uppdatering ska vara mer inkluderande.
NYHETER

Användarna har endast kunnat välja mellan två alternativ för att beskriva sin könstillhörighet på dejtingappen Tinder. Men nu blir det ändring på det, skriver Time Magazine.

Sedan dejtingappen Tinder lanserades 2012 har användare kunnat välja mellan två alternativ för att beskriva sin könstillhörighet: Kvinna eller man. Detta har krånglat till det för dem som inte identifierar sig med något av alternativen – vissa har valt att ändå ta en av alternativen för att utveckla i själva profilen, något som har lett till hat och trakasserier från andra användare. Och det är ett av de främsta skälen till en förändring av dejtingappen – nu kommer man kunna att välja mellan flera könsalternativ.

– Vi visste att vi var tvungna att göra en förändring eftersom vi verkligen vill se till att Tinder är en plats för alla. Vi kommer att göra allt så att Tinder är en säker plats, säger Sean Rad, vd för Tinder.

”Kön är inte binärt”

Förutom alternativen ”man ” och ”kvinna” kommer användare kunna klicka i alternativet ”’mer”. Det sistnämnda alternativet leder till ett öppet fält där man kan söka bland ett drygt fyrtiotal fler alternativ och där det även möjligt att själv skriva in något annat om man vill.

– Kön är inte binärt. Det handlar i själva verket om hur människor ser på sig själva och hur de känner. Vi vill bli mer inkluderande och jag hoppas också att vi som samhälle kan vara mer inkluderande, säger Tinders vd Sean Rad till Time Magazine.

Han vet dock inte hur många som kommer att använda den nya funktionen, bland annat för att företaget inte har någon insamlad data på hur användarna identifierar sig.

Användarna kommer dessutom kunna göra två andra val. Möjligheten att dölja vilket kön man identifierar sig som för andra och om man bara vill synas för män eller för kvinnor.

”Rätt sak att göra”

Uppdateringen, som ännu inte finns tillgänglig i Sverige, innebär inte att användare kan välja vilka de är intresserade av att dejta – där är det fortsättningsvis alternativen ”män”, ”kvinnor” eller ”män och kvinnor” som gäller. Sean Rad räknar med att vissa kommer att kritisera Tinder för förändringen då det finns dem som inte vill att det till exempel dyker upp transpersoner i sitt flöde, skriver Time Magazine.

– Det kanske blir så, men i slutet av dagen tror jag att det här är rätt sak att göra, säger han till tidningen.