Indien förbjöd sedlar – då utbröt kaos

1 av 2 | Foto: SANJAY KANOJIA / AFP
NYHETER

Indien har förbjudit 1 000- och 500-rupiesedlar – något som skapat kaos i landet.

Flera personer har dött i samband med att de köat till bankomaterna och i Mumbai dog en för tidigt född bebis sedan föräldrarna nekats vård.

Detta då sjukhuset vägrat ta emot de gamla sedlarna som förbjudits dagen innan enligt The New Indian Express.

Det var för drygt en vecka sedan som Indiens premiärminister Narendra Modi gick ut med att man skrotade alla sedlar med valörerna 500 och 1 000 rupies med omedelbar verkan.

Valörerna motsvarar cirka 85 procent av landets alla sedlar och den drastiska åtgärden vidtogs för att komma tillrätta med korruption, skattefusk och svarta pengar i landet.

Trots att landets sjukhus undantagits från de nya bestämmelserna dog en för tidigt född pojke efter att en läkare vägrat ta emot de gamla sedlarna.

Vägrade ta emot sedlarna

Enligt The New Indian Express utreds nu en läkare på ett sjukhus i Mumbai för att ha vägrat behandla en för tidigt född bebis.

Detta då föräldrarna nekats att betala de drygt 800 kronorna för intensivvård med sedlar som förbjudits bara dagen innan.

De åkte då till ett annat sjukhus men då tillståndet för bebisen var så pass allvarligt hann den lilla pojken dö innan han fick behandling.

Läkaren misstänks för att ha orsakat pojkens död genom slarv och vägran att genomföra sitt arbete uppger polisen i Mumbai.

Enligt läkaren själv ska familjen dock inte ha haft råd att betala inträdesavgiften till intensivvårdavdelningen.

Flera personer har dött

Indierna har fram till den 30 december på sig att växla in de gamla sedlarna. Dock har de nya kontanterna tagit slut på flera bankkontor i landet, vilket har väckt aggression och protester de senaste dagarna. 

Enligt The New Indian Express klämdes även två personer ihjäl i en bankomatkö i delstaten Kerala när de skulle ta ut de nya sedlarna.

Även en 73-årig man kollapsade och dog i en bankomatkö i Bombay.