Assad: Trump kan bli en naturlig allierad

1 av 2 | Foto: AP
Syriens diktator Bashar al Assad bombar sin egen befolkning från luften.
NYHETER

NEW YORK. Donald Trump har sagt att han vet hur IS ska besegras.

Syriens diktator Bashar al-Assad säger nu att han kan se en allians med Trump – om han vill bekämpa terror.

– Jag skulle säga att det är lovande men kan han leverera? säger al-Assad enligt AFP.

I en intervju med CBS ”60 minutes” stod den nyvalde presidenten Donald Trump fast vid tidigare uttalanden om att han vet hur terrorsekten IS skulle besegras.

– Kanske handlar det om ledarskap, kanske är det något annat. Vem vet? Allt jag kan säga är att jag vet att vi kommer få bort IS, sa Trump då.

”Naturlig allierad”

Efter måndagens besked om ett positivt telefonsamtal mellan Trump och Rysslands president Vladimir Putin berättar nu Syriens president Bashar al-Assad om sina tankar kring Donald Trump.

Al-Assad, som stöttas av Ryssland i Syrienkriget, menar enligt nyhetsbyrån AFP att en allians med Donald Trump skulle kunna vara en naturlig utveckling.

– Om han tänker bekämpa terroristerna kommer vi självklart att vara en naturlig allierad tillsammans med Ryssland, Iran och många andra länder, säger al-Assad enligt AFP.

Han kallar Trumps löfte att besegra IS för ”lovande” men verkar inte helt säker på att det är ett löfte som den nyvalde presidenten kan fullfölja.

Trump: Har annorlunda uppfattning om Syrien

Syrien och Ryssland har anklagat den USA-ledda koalitionen för att ha angripit regimstyrkor och civila under det blodiga inbördeskriget. Kritiken från det internationella samfundet har varit mycket hård mot Syrien och Ryssland för de urskillningslösa flygbombningarna över civila områden med många dödsoffer som följd.

President Barack Obama har vid upprepade tillfällen kritiserat al-Assad och sagt att denne måste bort från makten.

I en intervju med Wall Street Journal förra veckan uppgav Donald Trump att ett anfall mot al-Assad skulle resultera i en strid med Ryssland, skriver AFP.

– Jag har en annorlunda uppfattning än vad många andra har gällande Syrien, sa han då enligt nyhetsbyrån.

FAKTA

Syrienkriget

 Krisen i Syrien är inne på sjätte året. Över hälften av befolkningen har drivits på flykt, över 300 000 människor har dödats och en politisk lösning är fortfarande långt borta.

 Konflikten inleddes med ett folkligt uppror mot Bashar al-Assad, men utvecklades snart till ett inbördeskrig sedan regimen slagit ned demonstranterna brutalt.

 Kriget står mellan regeringstrupper och dess allierade på ena sidan och stridande från olika oppositionella grupperingar, inklusive jihadistgrupper som IS, på andra sidan. Under konfliktens gång har också utländska intressen i allt större utsträckning blandat sig i kriget, bland annat stödjer Ryssland regimen och genomför regelbundet flygbombningar i landet.