Svensk islamist vädjade om turbanskuld på 150 kr

NYHETER

Den svensk-norske islamisten Michael Skråmo betalade aldrig 150 kronor för en turban.

Han var rädd för att inte komma till ”paradiset” och vädjade till en norsk islamist om att komma i kontakt med turbanförsäljaren igen.

Det framkom under en terrorrättegång i Oslo tingsrätt, skriver tidningen VG.

”Det är väldigt viktigt, man vill inte dö med skuld”, skriver Michael Skråmo via chattappen Telegram.

Michael Skråmo reste i augusti 2014 till Syrien och anslöt sig till IS. I en video på Youtube uppmanar han andra ”bröder” att ansluta sig till jihad.

Michael Skråmo, som också kallar sig Abu Ibrahim al-Swedi, reste i augusti 2014 till Syrien och sägs leva i Raqqa som terrorsekten IS kallar sin huvudstad.

Han är norsk medborgare men har bott hela sitt liv i Sverige. Han är välkänd inom islamistiska kretsar i Göteborg, Malmö och Stockholm, vilket Aftonbladet skrivit om.

Nu framkommer under en rättegång i Oslo tingsrätt att Skråmo skickade flera meddelanden till den norske islamisten Ubaydullah Hussain dagen efter terrorattentatet i Paris den 14 november, skriver tidningen Verdens Gang.

Fick plötsligt bråttom

”Salam aleikum, akhi (Gud var med dig, broder)”, inleder Skråmo via chattappen Telegram.

”Jag har letat efter honom, brodern, länge. Jag är skyldig pengar, jag köpte en gång för flera år sedan en turban av honom som han skickade från Norge till Sverige”.

Han fortsätter:

”Och sen blev det att han inte fick pengar. Kan du hitta honom och fråga om jag kan betala det till honom eller om han förlåter mig, för jag har letat efter honom i flera år.”

Många religiösa lever i tron om att de inte kommer in i ”paradiset” om de dör med en obetald skuld. Skråmo ansåg att betalningen var mycket viktig att få avklarad, skriver VG.

”Man vill inte dö med skuld”

Meddelandena upptäcktes av den norska polisen efter att ha beslagtagit telefoner som tillhört Ubaydullah Hussain. Nu presenterar bevisen i tingsrätten där Hussain står anklagad för terrorekrytering.

Samma kväll som Skråmo tar kontakt med Hussain svarar han att han ska kontakta turbanförsäljaren så fort han kan.

”Det är väldigt viktigt, man vill inte dö med skuld”, skriver Michael Skråmo.

Efter två veckor utan att ha hört något från Hussain är han förtvivlad.

”Har du hittat brodern? Snälla det är väldigt viktigt.”

Hussain svarar att han ska försöka få fram kontaktinformation till turbanförsäljaren under morgondagen och frågar hur mycket Skråmo är skyldig, rapporterar VG.

”Jag vet inte. Högst 500 tror jag, du får fråga om han kommer ihåg”.

Lägger till en smiley

När Hussain får tag i turbanförsäljaren bekräftar han att Skråmo köpt en turban.

”Men han är inte skyldig 500 kronor. Men 150 kr. Och jag sa att det var en gåva från mig”, skriver turbanförsäljaren över appen Viber.

Hussain vidarebefordrar meddelandet till Skråmo.

”Barakallah feek (Gud välsigne dig)”, svarar Skråmo och lägger till en smiley.

Skråmo har tidigare publicerat en film på Youtube, när han gråtande uppmanar sina ”bröder” i Sverige att ansluta sig till IS.

ARTIKELN HANDLAR OM