Omstridd chef på Skatteverket får vd-jobb

NYHETER

Helena Dyrssen hamnade i blåsväder när hon varnade sin kollega för ”Uppdrag Gransknings” kommande program.

Nu får hon vd-jobb på pr-byrån Nordic Public Affairs, skriver tidningen Resumé.

Foto: JEANETTE ANDERSSON/SKATTEVERKET
Helena Dyrssen.

När Uppdrag Granskning gjorde sitt uppmärksammade program om svenskar som gömmer sina pengar utomlands var en av de granskade tidigare kabinettsekreteraren Fredrik Belfrage.

När ”Uppdrag granskning” begärde ut uppgifter om Frank Belfrage ringde Helena Dyrssen, då överdirektör på Skatteverket, upp Belfrage för att förvarna om den förestående granskningen.

Hon fick häftig kritik inom myndigheten men också av bland andra finansministern Magdalena Andersson för sitt agerande.

– Det har varit nära fyra väldigt inspirerande, lärorika och mångfacetterade år på Skatteverket, skriver Dyrssen i ett avskedsmeddelande till kollegorna som Aftonbladet tagit del av.

Nu blir hon ny verkställande direktör, partner och seniorkonsult vid Nordic Public Affairs och lämnar därmed uppdraget som överdirektör vid Skatteverket.

Flera andra i blåsväder

Enligt Resumé är Helena Dyrssen inte den första konsulten på Nordic Public Affairs som har varit utsatt för medial granskning. Byråns grundare Johan Jakobsson var inblandad i Folkpartiets dataintrång 2006, Sven-Otto Littorin anklagades för sexköp och avgick som minister efter en granskning av Aftonbladet 2010, Jonas Lindgren fick lämna Försäkringskassan efter jäv 2014 och Cecilia Edström var kommunikationsdirektör när det blåste som värst kring Telia Sonera 2012.