Obama i demokratital: ”Vi behöver ett starkt Europa”

Barack Obama talade om demokrati och populism – i demokratins vagga Aten

NYHETER

På sin sista utlandsresa som president höll i dag Barack Obama tal om vikten av demokrati i en tid av global populism.

Platsen: demokratins vagga Akropolis i Aten. Och självklart kom valet av Donald Trump som ny president upp.

– Som ni kanske har märkt kunde jag och nästa president i USA inte vara mer olika, säger Obama.

President Obamas tal innehöll inga stora överraskningar – men en hel del passningar till hans efterträdare Donald Trump.

Obama passade återigen på att Nato fortfarande står starkt, trots tillträdande presidenten Donald Trumps uttalanden som sagts kraftigt underminera försvarsalliansen.

– Dagens Nato är starkare än någonsin, säger Obama.

– Vårt åtagande kommer att fortsätta, inklusive vårt åtagande att försvara varje allierad.

”Tradition att välkomna”

Barack Obama betonade också att demokrati handlar om att alltid respektera folkets vilja – med Trumps valvinst som tydligt exempel.

– Som ni kanske har märkt kunde jag och nästa president i USA inte vara mer olika. Men vi har en tradition att välkomna nästa president, och vi ska göra allt vi kan för att göra övergången smidig, säger han.

Han poängterade också hur viktigt det är att bakslag inte får medborgarna att tappa tron på demokratin.

– Hur svårt det än kan vara är det viktigt, speciellt för unga, att förstå att framsteg är en slingrande stig. Ibland leder den framåt, ibland bakåt. Men så länge vi tror på demokratin och folket, kommer framtiden att bli okej.

I en tid när Storbritanniens just beslutat att lämna EU och länder som Ungern och Polen blir alltmer auktoritära betonade han också vikten av att Europa håller ihop.

– Världen behöver mer än någonsin ett starkt och demokratiskt Europa. Ni måste fråga er: Hur kan vi försäkra att folk i Europa känner att deras röster blir hörda?

Globaliseringen skakar om

Obama var inne på ämnet populism redan i går då han höll presskonferens med Greklands premiärminister Alexis Tsipras och fick frågor om presidentvalet i sitt hemland. Presidenten resonerade kring att globaliseringen – i kombination med teknisk utveckling, sociala medier och ett ständigt informationsflöde – skakar om människors liv och gör många osäkra på sin nationella identitet och plats i världen.

”Farlig mix”

– Det råder inget tvivel om att det skapat populistiska rörelser, både på höger- och vänsterkanten i många länder… När du ser en Donald Trump och en Bernie Sanders – båda mycket okonventionella kandidater – ha märkbar framgång, så är det ett tecken på att det är något de känt in, sade Obama.

Misstänksamheten mot globaliseringen och den arbetslöshet många upplever att den skapar föder en önskan om att vara förutan den samt en misstänksamhet mot statsapparaten, anser han.

– Och ibland blandas det med frågor som rör etnisk, religiös eller kulturell identitet. Det kan vara en farlig mix, varnade presidenten.

Lärdomar

– Lärdomen för mig… är att vi måste hantera frågor som ojämlikhet, ekonomisk förflyttning och människors rädsla för att deras barn inte kommer att få det lika bra som de själva haft det.

Efter dagens anförande flyger Obama vidare till Tyskland. Där ska han bland annat möta förbundskansler Angela Merkel samt Frankrikes president François Hollande, Storbritanniens premiärminister Theresa May och Italiens premiärminister Matteo Renzi.

11 SAKER han åstadkommit (och misslyckats med) i Vita huset