Jägare i närkamp med vildsvin – vann på knockout

1 av 4
NYHETER

TIERP. Peter Hallén, 54, gick i närkamp med ett vildsvin – och vann på knockout.

Peter var på älgjakt när hans hund Assar istället började jaga ett vildsvin – och försvann. När han försökte få tag på Assar för att koppla honom, gick vildsvinet till attack.

– Plötsligt dök det upp fyra-fem meter framför mig. Jag satte upp händerna för att skydda mig men en 100 kilo tung gris är inte lätt att hålla emot och jag föll baklänges, säger Peter.

Just den här dagen, den 15 oktober i år, var Peter ute på älgjakt med Munga jaktlag i Uppland. Med sig hade han gråhunden Assar som tidigare blivit skadad av ett vildsvin.

– Inom laget hade vi bestämt att inga vildsvin skulle skjutas och jag trodde nog att min hund, vis av den tidigare skadan, inte skulle ta upp jakten på något vildsvin igen. Men där hade jag fel...

När Assar började spåra vildsvinet kunde Peter följa hans framfart i åtta kilometer via en gps-sändare.

– Jag tog min bil för att försöka genskjuta och koppla min hund. Jag lämnade geväret i bilen och gick in i skogen där jag hörde hunden skälla. Bakom en gran fyra-fem meter framför mig stod vildsvinet och stirrade på mig. Plötsligt kom han som ett jehu, säger Peter.

– Det blev en batalj man aldrig glömmer.

”Vill inte skrämma någon för vildsvin

Peter Hallen hamnade på rygg på marken när vildsvinet gick till attack. Han hade redan fått ett hugg i benet av djuret, och hade vildsvinet delvis över sig.

– Då sparkade jag mot huvudet på grisen för att bli fri – och måste ha träffat. Plötsligt lunkade den iväg, säger Peter.

– 20 meter bort föll den ihop, reste sig och föll ihop på nytt – död.

Peter Hallen klarade sig lindrigare undan men fick uppsöka Tierps sjukhus för att få sårskadan omsedd. Under tiden tog kompisarna i jaktlaget hand om vildsvinet.

Du måste ha blivit livrädd?

– Nej, det hann jag aldrig. Allt gick så fort. Nu efteråt kan man skratta åt det även om det stackars vildsvinet fick sätta livet till. Men jag handlade i självförsvar, säger Peter, som var tveksam till att berätta om händelsen i Aftonbladet.

– Jag vill inte bidra till att folk ska bli rädda att gå i skogen för vildsvinen. Man ska veta att den här grisen hade ju blivit jagad av min hund och var väl på hugget av den anledningen, säger Peter Hallén.