Vapen och kontanter beslagtogs i stor antiterror-operation

1 av 2 | Foto: TULLVERKET
I indiska Delhi kontrollerades tre personer i samband med operationen. Då upptäcktes att de svalt kontanter till ett värde av 400 000 euro.
NYHETER

Över 51 miljoner kronor och omkring 1 700 vapen.

Det har brottsbekämpande myndigheter världen över beslagtagit i antiterror-insatsen Chimera.

För första gången har den svenska tullen deltagit i operationen.

– Det är viktigt att vi stör den här verksamheten, säger Linda Rundqvist på Tullverket.

Vapen och kontanter strömmar till terrororganisationer i Mellanöstern från andra länder. I en omfattande operation, som går under namnet Chimera, har myndigheter i hela världen samverkat för att försöka strypa flödena.

Under insatsen beslagtogs kontanter och värdepapper till ett värde av mer än 51 miljoner svenska kronor. Även runt 1 700 vapen och vapendelar togs omhand.

Kontroller på Arlanda

Den svenska tullmyndigheten deltog i operationen för första gången. Här samarbetade tullen, polisen och Kronofogden med riktade kontroller på Arlanda under två veckor.

– Vi kontrollerade resenärer som var på väg till länder vid östra Medelhavet. Under den begränsade tiden beslagtogs över 600 000 kronor i kontanter, säger Linda Rundqvist, nationell operativ samordnare på Tullverket.

Svalde pengar

Polisen har inlett flera utredningar av misstänkt penningtvätt i samband med insatsen. Linda Rundqvist är förtegen om detaljerna, med hänvisning till förundersökningssekretessen.

I Indiens huvudstad Delhi gjordes dock en remarkabel upptäckt.

– Tidigare har vi sett att människor smugglar narkotika invärtes. Men i Delhi upptäcktes tre personer som svalt pengar. De hade kontanter till ett värde av 400 000 euro, säger Linda Rundqvist.

Hon fortsätter:

– Det visar väldigt tydligt att pengarna ska användas till brottslig verksamhet.

”Stor omfattning”

Myndigheterna misstänker att de beslagtagna pengarna skulle gå till att finansiera IS och al-Qaidas terrorverksamhet.

Trots att specialoperationen nu är avslutad kommer kontrollerna på Arlanda att fortsätta.

– Den här insatsen har tydliggjort att detta förekommer i stor omfattning. Det är viktigt att vi stör den här verksamheten, för då kanske de här människorna väljer att inte smuggla kontanter via Sverige, säger Linda Rundqvist.