Moderatkvinnorna om skrattarna: ”Lika oacceptabelt”

1 av 8 | Foto: Moderaterna
Maria Rydén, tillförordnad ordförande i Moderatkvinnorna.
NYHETER

Moderaten Delmon Haffo har fått sparken för att ha kallat ministern Annika Strandhäll för ”hora”. I klippet skrattade även flera personer åt tilltalet.

Maria Rydén, tillförordnad ordförande i Moderatkvinnorna, är rasande.

– Jag tycker att det är lika oacceptabelt. Det är väldigt tråkigt att ingen har civilkurage att säga ifrån.

I klippet som sändes live på Youtube hörs Delmon Haffo, digital kommunikatör för Moderaterna och lokalpolitiker, kalla socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för ”hora”. Samtidigt skrattar flera kollegor till Haffo. Filmen plockades snabbt bort men har fått stor uppmärksamhet.

Delmon Haffo har nu fått sparken från alla sina politiska uppdrag, meddelar Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé. Tobé har under dagen framfört en ursäkt till Annika Strandhäll.

”Det är inte sant”

Maria Rydén, tillförordnad ordförande i Moderaternas kvinnoförbund, Moderatkvinnorna, är upprörd över tilltalet. Hon har också sett filmen under torsdagskvällen.

– Jag tycker detta är väldigt olyckligt och oacceptabelt. Man uttrycker sig inte så, man ska inte omnämna någon i de här termerna. Det han säger är dessutom inte sant, det är ett rent påhitt, säger Maria Rydén.

Vad anser du om personerna som skrattar?

– Jag tycker att det är lika oacceptabelt. När man ser detta får man en känslan av att det är grupptryck och att man ska hålla med. Jag tycker det är väldigt tråkigt att ingen har civilkurage att säga ifrån.

Yvonne Svengard, ombudsman på Moderatkvinnorna, är fåordig i sin kommentar men håller med Rydén.

– Jag står bakom det partiet säger. Det är inte okej. Det är inte okej att uttrycka sådana ord.

Finns det en sådan här jargong inom Moderaterna?

– Nej, det har inte jag upptäckt alls, säger Yvonne Svengard.

”Måste lära sig en läxa”

När Tomas Tobé får frågan i SVT:s Aktuellt om varför ingen i klippet säger ifrån kan han inte svara utan konstaterar att han ska prata med de inblandade och göra en utredning. Beskedet är under torsdagen att ingen ytterligare kommer att få sparken.

– Nu har ju personen i fråga tagit konsekvenserna. Jag vet inte vilka som står bakom kameran, men det jag förväntar mig är att de som står bakom får frågor om detta, säger Maria Rydén.

Tycker du att även de borde lämna sina uppdrag?

– Jag kan inte ha någon kommentar om det. Jag vet inte vilka de är eller hur många de är. Om inte annat så måste de lära sig en läxa, och jag övertygad om att de har lärt sig oerhört mycket i kväll.

”Hoppas väljarna förstår”

Har du hört liknande kommentarer inom Moderaterna tidigare?

– Nej, det har jag inte gjort. Jag är verksam i Göteborg, och det är mitt ansvar där liksom för Moderatkvinnorna att vi talar till varandra på ett respektfullt sätt.

– Jag hoppas att väljarna förstår att det inte har något med den moderata politiken att göra. Vi sitter och lyssnar på våra medlemmar, där gör vi ett väldigt grundligt arbete i att vara trygga med vår politik. Men där har vi inte utrymme för den här typen av uttryck, säger Maria Rydén.