Ensamkommande kan få stanna – om de går i skolan

Uppgift: MP pressar på för lagändring

NYHETER

Ensamkommande unga som inte har rätt till asyl och som inte kan utvisas kan få stanna i Sverige – om de går i skolan.

Miljöpartiet trycker just nu på för att regeringen ska ändra lagen, rapporterar Ekot med hänvisning till egna källor.

Foto: TT

Hundratals, kanske över tusen, ungdomar har fått besked om att de kommer att avvisas från Sverige. De flesta till Afghanistan.

Enligt lagen får barn och unga inte skickas tillbaka till sina hemländer om man inte kan garantera att de tas emot av ett skyddsnät. Men den senaste tiden har Migrationsverket kringgått regelverket – så att de utvisas så fort de fyller 18. Det har Ekot rapporterat.

Nu rapporterar de att regeringen diskuterar en lagändring som kan göra att gruppen får stanna. Villkoret är att de går i skolan.

”Vi jobbar med ett förslag”

Enligt Ekots källor är det Miljöpartiet som sätter press på Socialdemokraterna i frågan. Och ett förslag ska vara att de unga och barn som fortfarande går i gymnasiet ska få stanna.

Migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) bekräftar för Ekot att lagstiftningen ses över:

– Det måste finnas en möjlighet för de här ungdomarna att gå färdigt gymnasiet, vi jobbar med ett förslag. Vi kommer att göra en ny bedömning efter utbildningen och kolla på situationen i landet där ungdomarna kommer ifrån.

MP uppges ha lyft frågan i regeringsförhandlingarna om att förlänga de svenska gränskontrollerna. Men ett eventuellt förslag kommer att behöva stöd av fler partier.

17,5-åringar avvisas på förhand

Den senaste tiden har Migrationsverket bara gett tillfälliga uppehållstillstånd till barn i sena tonåren och sedan skickat beslut om avvisning när de fyllt 18. Personer som varit 17,5 år har inte fått uppehållstillstånd, utan där har man tagit beslut om en avvisning så fort de fyller år.

– Kontentan i beslutet är att de behåller mig här tills jag blir 18, sedan skickar de mig till Afghanistan, sa 17-årige Mohammad Nabavi till Ekot när de rapporterade om Migrationsverkets nya praxis.

På flera håll i Sverige har folk demonstrerat för en lagändring. I Stockholm hölls en manifestation med runt 1 000 deltagare. Hjälporganisationen Rädda barnen har sagt att barn ska behandlas som barn ända fram till den dag de blir vuxna.

Över 23 000 kom förra året

Afghanistan har varit i krigstillstånd, mer eller mindre, i närmare 40 års tid.

Som det är nu klassar Migrationsverket läget som en inre väpnad konflikt i flera regioner. De slår också fast att det i normala fall inte går att hänvisa någon till myndigheterna för hjälp. Hur stor faran är ska prövas på individnivå.

Under förra året sökte 23 840 ensamkommande afghanska barn asyl i Sverige, vilket var ungefär två tredjedelar av alla ensamkommande barn. Nästan alla var pojkar i tonåren, enligt Migrationsverket.

Fram till augusti i år kom det totalt 1 704 ensamkommande barn till Sverige.

När Morgan Johansson (S) intervjuades i SVT:s Agenda för drygt tre veckor sedan menade han att 85 procent av alla ensamkommande får stanna:

– Vi kan ta hand om de som har ett skyddsbehov, och det gör vi, men vi kan inte ta ansvar för alla Mellanösterns tonårspojkar.