Tobés storstädning är helt rätt - alternativet är avgrunden

Alla måste skärpa sig - inte bara Moderaterna

Foto: MARCUS ERICSSON
Tomas Tobé (M) berättade om Moderaternas beslut på fredagen.
NYHETER

Det är inte bara moderaterna som måste skärpa sig. Det måste vi alla.

Annars kommer hatet och oresonligheten på sociala medier och i mejlen störta oss ner i avgrunden.

Partisekreterare Tomas Tobé tog till storsläggan när han skulle röja upp efter ”hora"-skandalen. Först fick den digitala kommunikatören Delmon Haffo sparken från jobbet och alla sina förtroendeuppdrag.

Sedan fick ytterligare en person kicken medan kommunikationschefen Per Nilsson degraderades till opinionsanalytiker. Tre personer varnades. En varning är första steget mot avsked.

Tobé gör rätt. Det finns ingen uppsida i det för varje dag eskalerande tonläget på olika digitala plattformar. Ingen, säger ingen, är betjänt av det.

För det första är det omoget. För det andra är det elakt, i värsta fall mer än det. För det tredje kommer det att skapa ett samhälle där alla skriker och där ingen litar på någon annan, i all fall om den inte är en kopia av en själv. Kort sagt ett avgrundssamhälle som får George Orwells 1984 att framstå som en idyll.

Första dagen kallas du kärring. Nästa dag har du blivit skitkärring. Tredje dagen är du hora. Fjärde dagen vill jag inte ens tänka på.

■ ■ ■

Men det är inte bara invektiven drivna av en förödande lust att synas och höras. Minst lika besvärande är den förvridna verklighetsuppfattning som frodas på nötet.

Följande är saxat ur ett mejl till mig i dag. ”Efter vad ni och resten av vänstern/etablissemanget ställt till med under de senaste åren så undrar nog jag och många andra vem fan som vill ta emot något nobel pris från Sverige? Ni har själv underminerat priset efter era sjuka bedrifter.”

Svepande, felaktigt, urdumt. Och dessutom illa skrivet.

Jag röstar inte och tillhör alltså varken vänster eller höger. Många vill ta emot Nobelpriset, även Bob Dylan. Ha inte tackat nej till mer än utdelningen och festen. Och vilka sjuka bedrifter är det som minskat värdet av Nobelpriset? Okänt för alla.

Det här exemplet är ovanligt försiktigt. De flesta av verklighetsförnekarnas alster går inte att publicera.

■ ■ ■

Den amerikanska nyhetssajten Buzzfeed har undersökt vilka nyheter från den amerikanska presidentvalskampanjen som lett till flest reaktioner. Det är skrämmande läsning. De populäraste fejknyheterna, alltså påhittade artiklar, engagerade mer än riktiga, sanningsenliga nyheter.

De tjugo mest populära artiklarna om valet från 19 etablerade sajter som  New York Times, Washington Post, Huffington Post och NBC News ledde till 7,4 miljoner delningar, reaktioner och kommentarer på Facebook.

Men de tjugo mest engagerande artiklarna på olika bluffsajter eller mycket partiska bloggar fick 8,7 miljoner reaktioner.

Att Hillary Clinton inte blev president har förklarats med att folk tröttnat på etablissemanget. Så kan det vara men det klarlägger inte varför vissa plötsligt anser att en spade inte är spade utan en fiskmås.

■ ■ ■

Samhället kommer att bli outhärdligt om vi inte ens är överens om grundläggande fakta. En spade är faktiskt en spade. Sedan kan man ha olika uppfattningar om den är bra eller dålig. Men det är otvivelaktigt ett grävverktyg av typen spade.

I den nya spökvärld som växer fram är det inte bara möjligt. Många tycker till och med att det är bra att blanda bort korten.

Inte bara Moderaterna måste skärpa sig, det måste vi alla. Bojkotta desinformation. Använd huvudet. Och bemöt andra människor med respekt. De är värda det.