Videon avslöjar bluff från Trumps stab

NYHETER

Spekulationer om att Donald Trump har konkreta planer på att registrera muslimer har ökat oron bland invandrare i USA.

Trumps talesperson hävdar att den nyvalde presidenten aldrig förespråkat ett register – men en video visar att det inte stämmer.

– Jag skulle verkligen införa det, säger Trump i ett filmklipp från kampanjen.

Republikanen Kris Kobachs uttalanden om att Donald Trump har för avsikt att registrera muslimer i en databas har lett till ökad oro bland amerikanska invandrare, enligt flera amerikanska medier.

I amerikansk media har Kobach i ett flertal fall uttalat sig för Trumps övergångsstabs räkning – men övergångsstaben menar att han inte är inblandad i diskussionerna som förs inne i Trump Tower.

Vidare menar Donald Trumps medarbetare att Donald Trump aldrig någonsin talat i sådana termer.

– Nyvalde president Trump har aldrig förespråkat ett register eller system som spårar människor baserad på deras religion. Att antyda något annat är helt falskt, säger Jason Miller, talesperson för Trumps övergångsstab, enligt CNN. 

Trump i film: Skulle införa det

Men det stämmer inte, enligt en video från ett kampanjmöte i Iowa 2015.

På en NBC-reporters fråga om Trump hade för avsikt att kartlägga muslimer i en databas svarade han:

– Jag skulle verkligen införa det. Absolut, sa Trump.

Enligt Trump skulle det inte räcka med bara databaser.

– Det borde finnas många olika system, sa han.

Efter att ha mottagit kraftig kritik backade Donald Trump från uttalandet.

Efter publiceringen av videon hävdade den nyvalde presidenten att det var reportern - och inte Trump själv - som hade föreslagit ett sådant register.

Källa: Finns planer på databas

Under fredagen uppgav en källa med insyn i övergångsstabens arbete för CNN att Donald Trump faktiskt planerar för en databas.

Programmets funktion skulle vara att registrera och spåra resenärer på besöks från högriskländer. Enligt källan skulle det inkludera, men inte rikta sig enbart mot, muslimska resenärer.

Den påstådda databasen liknas med det system som infördes av Bushadministrationen efter 11 september-attackerna och som togs ur bruk 2011 efter hård kritik.