Slaget om Mosul är långt ifrån över

1 av 12
NYHETER

Offensiven för att återta staden Mosul från Islamiska staten (IS) har pågått i en månad.

Men kampen är långt ifrån över. Förutom byar runt omkring har endast ett fåtal distrikt i stadens östra delar befriats.

De framryckande irakiska specialförbanden möter hårt motstånd samtidigt som de bevittnar följderna av IS härjningar – massgravar, flyende civila och döda barn.

Slaget om Mosul inleddes den 16 oktober. Irakiska armén och kurdiska styrkor påbörjade då med stöd av koalitionens stridsflyg en massiv offensiv för att ta tillbaka staden från den fruktade terrorgruppen.

Inledningsvis gick det raskt framåt med anfall från söder, norr och öster. Flera byar befriades inom loppet av några få dagar. Men ju närmare själva staden arméerna kommer, desto hårdare är motståndet från IS.

Massgravar med civila och poliser

Soldaterna har under sina framryckningar bevittnat spåren efter IS härjningar.

Bland annat har en massgrav med runt 100 halshuggna civila samt en massgrav med omkring 300 poliser hittats.

Irakiska specialstyrkor har tvingats lägga stora resurser på att finkamma erövrade byar efter kvarvarande motstånd, försåtsmineringar och vapengömmor. Insatserna har till exempel avslöjat dolda tunnelnätverk som IS använt sig av.

Specialstyrkor utgör spjutspets

En månad in i slaget har Mosul mer eller mindre omringats, men det är endast ett fåtal distrikt i stadens östra delar som återtagits, rapporterar nyhetsbyrån AP. Förutom vanliga IS-krigare består motståndet exempelvis av krypskyttar, ständig granateld och självmordsbombare.

De irakiska specialstyrkorna, som utbildats av USA, utgör spjutspetsen och leder offensiven för att erövra stadskärnan.

Barn bland de drabbade

Avancemanget avbröts i torsdags eftersom molntäcket gjorde det omöjligt för drönare och stridsplan att agera effektivt. Istället ägnade sig trupperna åt att säkra redan erövrade områden och ta hand om flyktingar, enligt AP.

Men på fredagen återupptogs offensiven.

Flyende civila strömmar ut ur östra Mosul och fältsjukhus har upprättats. De skadade placeras på enkla britsar och mattor eller tvingas sitta på plaststolar.

Bland de drabbade finns många små barn.

– Granateld och bomber dödade tre barn och skadade mer än två dussin människor på torsdagsmorgonen, säger Hossam al-Nuri på en klinik i området Samah till nyhetsbyrån AFP.

Flygplats rensas på bomber

Samtidigt kämpar milisgrupper – mestadels shiamuslimer som stöds av den irakiska regeringen – vid staden Tal Afar fem mil väster om Mosul. En flygplats har intagits, uppger AFP.

– ISIL (IS) har placerat ut bomber i stora delar av Tal Afars flygplats och en insats pågår för att rensa den, säger milisgruppernas paraplyorganisation PMU i ett uttalande.

Trupper kommer även söderifrån och närmar sig där Mosuls flygplats.

Sista större IS-fästet

Mosul är det sista större kvarvarande IS-fästet i Irak. En seger för koalitionen innebär ett svårt slag för IS självutropade kalifat.

Irak bidrar med uppemot 60 000 soldater i slaget, medan kurdiska peshmerga engagerat runt 40 000.