Politikern Jo Cox knivhöggs 15 gånger

1 av 3
NYHETER

Den brittiska parlamentsledamoten Jo Cox knivhöggs 15 gånger och sköts i huvudet och bröstet med expanderande kulor. Hon tros ha försökt skydda sig mot kulorna genom att hålla upp händerna.

Rättegången mot den mordmisstänkte högerextremisten Thomas Mair är i gång i Storbritannien.

Mannen ska ha använt en militär kniv och ett förbjudet avsågat gevär vid det brutala mordet.

Tvåbarnsmamman Jo Cox, 41, mördades på öppen gata den 16 juni i Birstall nära Leeds i Storbritannien, i samband med kampanjarbetet inför omröstningen om utträdet ur EU. Hon hade varit på ett bibliotek och träffat väljare när en man dök upp och attackerade henne med kniv och ett skjutvapen. Hennes skador var så allvarliga att hon dödförklarades på brottsplatsen.

Strax efter dådet greps en misstänkt gärningsman av två poliser, som tacklade omkull honom.

Rättegången mot mannen, Thomas Mair, pågår i domstolen Old Bailey i London.

Kniv gjord för strid

Nya detaljer om hur det brutala mordet gick till framkommer nu i rättssalen.

Skottskador på händerna tyder på att Jo Cox troligtvis försökte skydda ansiktet när hon sköts. Hon träffades två gånger i huvudet och en gång i bröstet, skriver Daily Mail. Ingen av kulorna trängde igenom skallbenet.

Dessutom knivhöggs Jo Cox 15 gånger med en replika av en kniv som användes av brittiska elitsoldater under andra världskriget. Kniven har ett drygt 17 centimeter långt blad och är gjord för strid.

Avsågat jaktgevär

Skjutvapnet som användes var ett avsågat jaktgevär med kaliber 22. I den utformningen, bara 29 centimeter långt, är det förbjudet i Storbritannien. Med vapenlicens och i originalutförande är det lagligt.

Ammunitionen var halvmantlad, vilket innebär att kulorna expanderar i kroppen och orsakar svårare skador än med helmantlade kulor.

– Tanken är att orsaka en större skada, särskilt vid jakt, vilket anses vara ett mer humant sätt att döda djur på, säger skjutvapenexperten Andre Horne i rätten, enligt The Telegraph.

En förklaring till att kulorna inte trängde igenom skelettet kan vara att vapnet tappar kraft med den kortare pipan.

Dna-spår på mordvapnen

Jo Cox hade knivskador i hjärtat, levern, magen och ena lungan. Rättsläkaren Richard Shepherd som utförde obduktionen har vittnat i rätten.

– Min slutsats är att hon tog emot flera knivhugg i ryggen, främre och vänstra delen av bröstet och magen, säger han, enligt Daily Mail.

Flera dna-träffar knyter Thomas Mair till brottet. Blod från både honom och Jo Cox har hittats på det avsågade geväret samt den militära kniven.

När han greps hittade polisen 25 patroner i hans väska. Tolv av dem var halvmantlade.

Nekar till anklagelserna

Mordet beskrivs som politiskt. Vittnen säger sig bland annat ha hört Thomas Mair skrika "Britain first!" (Storbritannien först), vilket är namnet på ett nationalistiskt högerextremt parti, vid överfallet.

Jo Cox kämpade för att Storbritannien skulle stanna kvar i EU.

Han uppges även ha haft kontakt med olika nynazistiska organisationer och vit makt-rörelser. Vid gripandet uppges han ha beskrivit sig som en politisk aktivist, skriver The Guardian.

Thomas Mair sökte, enligt åtalet, efter information om nazister, Ku Klux Klan och tidigare politikermord på internet tiden innan mordet.

Eftersom mordet anses vara politiskt faller målet under terroristlagstiftningen. Rättegången väntas pågå i tre veckor.

Den åtalade nekar till samtliga anklagelser.