Två svenska journalister greps i Turkiet

Foto: Svt
SVT-journalisterna Stefan Åsberg och Niclas Berglund.
NYHETER

Två svenska journalister från SVT rapporteras ha gripits i sydöstra Turkiet. SVT säger att de inte gripits – utan att de kontrollerats och förhörts av polis flera gånger den senaste veckan.

– Det är en extremt spänd situation för journalister där nu och de måste ha särskilt tillstånd för att arbeta, säger SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist.

SVT:s utsända Stefan Åsberg och fotografen Niclas Berglund var på reportageresa i Diyarbakir-provinsen i sydöstra Turkiet, ett i huvudsak kurdiskt område.

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Dogan omhändertogs de av polis när de filmade i närheten av ett militärt högkvarter. Men SVT säger att deras utsända inte har spärrats in eller arresterats. De har förhörts på polisstationen medan det kontrollerades att de hade de tillstånd som behövs för att få rapportera.

– Så har det varit hela veckan, vid flera tillfällen. De har aldrig varit i fängelse eller i någon cell, utan de har blivit bra behandlade, säger SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist.

Åsberg och Berglund är nu på väg till Istanbul och de har fått med sig allt filmat material hem. Det finns inga misstankar om brott riktade mot dem.

– De har kunnat fortsätta jobba, även om de blivit avbrutna hela tiden. Det är vardag i Turkiet nu, särskilt i de delarna, säger Ingrid Thörnqvist.