Ny studie: Därför avslöjas hemligheter

Fyra av tio svenskar: "Då är det okej"

Foto: ANNIKA AF KLERCKER / TT
Drygt var fjärde deltagare i Metros och YouGovs undersökning tycker att det aldrig är okej att avslöja en hemlighet.
NYHETER

Många berättar gärna en hemlighet för en god vän, kanske för att få råd eller stöd. Men ganska många av oss är benägna att föra informationen vidare, skriver Metro.

I en ny studie som utförts av YouGov på uppdrag av tidningen Metro har 1 500 svenska kvinnor och män mellan 18-74 år fått svara på frågor om hur bra de är på att hålla snattran om andras hemligheter.

Och siffrorna visar att ganska många är benägna att föra hemligstämplad information vidare. Nästan 40 procent säger att det är okej att avslöja en annan persons hemlighet – och samtidigt tycker fyra av fem att de är bra på att hålla hemligheter just hemliga.

Vill hjälpa vänner

Flest tycker att det är okej att berätta om någons hemlighet ifall personen upplever att de kan hjälpa den som berättat saken. I sådana fall tycker 42 % av deltagarna i undersökningen att ändamålen helgar medlen. Knappt tio procentenheter färre är redo att föra en hemlighet vidare för att hjälpa polis eller annan myndighet i sin myndighetsutövning.

63 % av deltagarna påstår att de aldrig fört någons hemlighet vidare överhuvudtaget – trots att bara drygt var fjärde tycker att det absolut aldrig är okej att avslöja konfidentiell information.