Nazister attackerade pjäs om hennes pappa

1 av 2 | Foto: Sigurd Wapelhorst
Susanne Kielbas: "Jag kände ett sånt starkt obehag, som att någon bara slog till mig".
NYHETER

Dagen innan premiären för pjäsen om hennes pappas upplevelser i förintelseläger fick Susanne se något vidrigt.

Nazister gick till attack mot platsen där pjäsen skulle spelas – och skrev att förintelsen var en bluff.

– Det var ett sånt starkt obehag, som att någon bara slog till mig, säger hon.

En pjäs om Susanne Kielbas, 50, pappas upplevelser under förintelsen hade premiär på fredagen i Karlstad. Susanne har varit med i förberedelserna och gett sitt tillstånd till författarna att använda sig av hennes pappas berättelser.

Så när hon på torsdagen fick se bilder på vad som ser ut att vara en nazistisk aktion mot platsen där pjäsen skulle spelas tog det hårt.

– Det var en så otroligt konstig känsla. Ett sånt starkt obehag, som att någon bara slog till mig, säger hon.

Hånade pappan

Nazister hade satt upp klistermärken och lappar med text där de kallade förintelsen för "en bluff". På nazistiska nätsajter hånades dessutom Susannes pappa Walter som överlevt fyra koncentrationsläger under Andra världskriget.

"Någon mästare på överlevnad kan man knappast kalla Walter", skrevs det bland annat. Susannes pappa gick bort i maj, så hånet tog extra hårt.

– Han kan ju inte försvara sig. Det blev mycket tankar, borde vi inte ha gjort det här, undrade jag, säger Susanne.

Sedan det inträffade har hon diskuterat saken med vänner och familj.

– Rent förnuftsmässigt tänker jag att han ville ha ut sin historia, han var med på det här. Men en bit i mig känner att jag utsatt honom, exponerat honom, för det här onda.

"En jättejobbig tid"

Nu har en okänd privatperson har tagit bort den nazistiska propagandan från platsen. Och på fredagkvällen stod premiären på Arenan i Karlstad.

Susanne skrev ett Facebookinlägg om det inträffade, som har fått stor spridning.

– Framförallt hoppas jag att det blir mer skolföreställningar. Jag såg åttondeklassare som tittade på pjäsen i torsdags. Deras kommentarer efteråt... jag kan garantera dig att de inte går ut och mobbar i första taget.

Susanne fortsätter:

– Pjäsen anknyter till nuet och det är viktigt. Får vi några färre som rekryteras till de här rörelserna får det vara värt det, även om det varit en jättejobbig tid.

Tidningen GT har varit i kontakt med nazistiska sajten Nordfront, som publicerat bilder från aktionen i Karlstad. De väljer att inte kommentera det inträffade.