Facebook ska börja varna för låtsasnyheter

1 av 2 | Foto: AP
Facebooks grundare Mark Zuckerberg.
NYHETER

Facebook har kritiserats hårt efter USA-valet för att man inte gör något åt spridningen av falska nyheter – och nu agerar Mark Zuckerberg.

Snart kan påhitt som att påven har välsignat Donald Trump stämplas med varningar.

”Vi tar desinformationen på allvar”, skriver Facebook-grundaren.

Facebook tar desinformationen på allvar, slår Mark Zuckerberg fast i ett eget inlägg.

Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet har följts av en stor debatt om vad man ska göra åt spridningen av låtsasnyheter i sociala medier. Facebook hamnade mitt i en kritikstorm och lovar nu att man ska hjälpa sina användare att sovra i flödena.

Algoritmerna ska lära sig varna

Bland annat vill de börja varna användare för att klicka på felaktiga nyheter genom att märka dem med varningar. Det ska också bli lättare för folk att höra av sig när de ser låtsasnyheter – och algoritmerna ska då lära sig vad folk reagerar på och flagga för det tidigare.

”Vanligtvis skulle vi inte dela med oss av detaljer i vårt pågående arbete, men sett till hur viktiga de här frågorna är och det stora intresset så vill jag beskriva några av de projekt som pågår”, skriver Zuckerberg.

Tidigare i veckan gick både Facebook och Google ut och sa att de ska dra in annonspengarna för de sajter som sprider påhittade nyheter på plattformen.

Påven har inte välsignat Trump

Under månaderna före valdagen fick de allra mest populära påhitten större spridning än stora nyheter från medier som New York Times och Huffington Post. Det visar en genomgång som nyhetssajten Buzzfeed gjort.

Tre av de mest delade artiklarna handlade om att påven skulle ha välsignat Donald Trump, att en person som skulle vittna mot Hillary Clinton plötsligt mördats och att Bill Clinton skulle ha våldtagit ett barn. Alla tre nyheter är helt påhittade – men har delats av miljontals människor.

Tidigare i höst skrev en satirsida att USA ska ta emot 250 000 syriska flyktingar och placera dem i ett indianreservat.

Först rapporterade tv-kanalen Fox News vidare det som en sanning. Sedan lyfte Donald Trump upp det i ett tal i valrörelsen.

– Det var väldigt oroande. Jag tänkte att det var helt otroligt, säger mannen som skrev artikeln till The Guardian.

”Vill inte vara sanningsdomare”

Mark Zuckerberg sa efter valet att det är ”galet” att tro att Facebooks oförmåga att hantera låtsasnyheter kan ha påverkat valet.

När han nu agerar säger han att det är problematiskt att lägga sig i vad folk delar, både tekniskt och filosofiskt sett.

”Vi tror på att ge folk en röst, vilket betyder att vi valt att låta folk dela vad de vill när som helst. Vi behöver vara försiktiga för att inte avskräcka delandet av åsikter eller felaktigt begränsa innehåll som stämmer”, skriver Facebook-chefen.

”Vi vill inte vara sanningsdomare själva, utan förlita oss på vår gemenskap och tredje parter som vi litar på.”