Hemköp sålde svenskmärkt rostbiff från Tyskland

1 av 3
NYHETER

Hemköp i Mall of Scandinavia har i nästan en veckas tid sålt svenskmärkt rostbiff från Tyskland. Butiken hade vid delikatessdisken satt en skylt som gjorde gällande ”svenskt kött”.

– Det är den mänskliga faktorn som har felat, det är en av medarbetarna som skrivit fel på skylten, säger Claes Salomonsson, tillförordnad presschef på Hemköp.

Hemköpsbutiken i den stora gallerian Mall of Scandinavia i Solna har under nästan en veckas tid sålt tysk rostbiff men utskyltad som svensk.

Butiken ska ha beställt hem ett för stort parti av den grillade rostbiffen och därför infört en kampanj med rostbiff för 99 kronor kilot i delikatessdisken.

– Det är en enskild kampanj. Det är bara denna butiken som har fått ett väldigt stort parti rostbiff, säger Claes Salomonsson, tillförordnad presschef på Hemköp.

Därför inleddes kampanjen i måndags. Då smällde man också upp en skylt ovanför rostbiffen som gjorde gällande ”svenskt kött”. Detta visade sig dock vara helt fel.

”Det är fruktansvärt”

Lena Schieber, som frekvent handlar på butiken, uppmärksammade skylten. Hon blev glad över att rostbiffen kom från Sverige och köpte först ett stycke tidigare i veckan. Hon frågade då om köttet verkligen var svenskt och fick veta att så var fallet, berättar hon.

– Sedan frågade jag igen när jag handlade i dag. Då fick jag veta att det var tyskt. Hela veckan har de haft den här kampanjen. Jag tycker det är fruktansvärt. Jag känner mig lurad, säger Lena Schieber.

Hon blev då kompenserad av personalen som också plockade ner skylten.

Claes Salomonsson förklarar hur det hela har gått till.

– Det är den mänskliga faktorn som har felat. En av medarbetarna har skrivit fel på skylten. Det har blivit fel, men efter det uppdagades har den tagits bort. Så det är inget medvetet fusk, hon som skrev skylten trodde att köttet var svenskt, säger han.

”Då tycker jag man ska gå tillbaka”

Salomonsson försäkrar om att felet endast uppstått i butiken i Mall of Scandinavia.

– På skylten står det att det är svensk rostbiff. Det är den anställde som gjort fel. Butikschefen har vetat att det var tysk rostbiff.

Han kan inte svara på hur mycket kött butiken sålt men säger att de som känner sig lurade kan få ersättning.

– Då tycker jag man ska gå tillbaka till butiken för kompensation eller byta till något annat, säger Claes Salomonsson, tillförordnad presschef på Hemköp.