Här går IS till attack med bilbomb i Mosul

1 av 10
NYHETER

Irakiska säkerhetsstyrkor stöter på hårt motstånd i kampen för att återta Mosul från IS-terroristerna.

Med över en miljon civila fångade i staden är det svårt att skilja vän från fiende i gatustriderna.

– Vi skjuter på alla bilar som rör sig, även om det sitter en familj i är det stor sannolikhet att de bär självmordsvästar, säger en soldat till Reuters.

I över en månad har offensiven för att återta irakiska Mosul från IS pågått och striderna pågår nu på stadens gator, rapporterar Reuters. Under helgen har irakiska styrkor rört sig mot stadens östra delar där de stött på hårt motstånd från IS-terroristerna.

Området Tahrir ska i helgen ha befriats uppger general Sami al-Aridi till AP. Han berättar att armén i gryningen fortsatt striderna i Mosuls östra delar. Trupperna ska bland annat ha utsatt för självmordsbombningar, krypskyttar och granateld.

Självmordbombning på bild

Fotografen Goran Tomasevic som varit inbäddad med de irakiska trupperna fångade hur de attackerades av en självmordsbombare i bil i Aden.

Enligt AP ska en en soldat ha dött och tre skadats i den attacken.

Överste John Dorrian, talesman för den USA-ledda koalitionen, säger att styrkorna slagit ut över 60 stycken självmordsbilar, så kallade vehicle-borne improvised explosive device (VBIED), sedan offensiven för att ta tillbaka Mosul inleddes.

– Koalitionsstyrkorna slår oftast till från luften för att förstöra sådana här så snart vi hittar ett, säger han.

Han beskriver fordonen som något hämtat ur den dystopiska filmserien ”Mad Max” under en presskonferens i veckan. Där visade han också upp bilden ovan som visar en så kallad VBIED som koalitionsstyrkorna lyckats stoppa och som nu används i träning för att lära trupperna att förstöra dem.

– Som ni kan se liknar det något ur Mad Max med pansarplåtar på fronten som skyddar föraren tills dess att han kört fordonet i postion och detonerar de sprängmedel som lastats på, säger John Dorrian.

”Vi har koll på dem”

Han säger att irakiska och kurdiska Peshmerga-trupper tränat i månader på att slå ut den här typen av hot inför striderna i Mosul.

– Vi visste att vi skulle kunna hamna i sådana här trånga stadsmiljöer för att kunna återta Mosul och vi har lärt trupperna att reagera på dem och vara utrustade med vapen anpassade för att kunna stoppa sådana här fordon, säger John Dorrian.

Ett av de stora problemen för de allierade styrkornas offensiv för att befria Mosul är de över en miljon civila som är kvar i staden. Det gör deras framfart långsam och innebär också att det är svårt att skilja vän från fiende, en fiende som har som ett av sina främsta vapen att utföra självmordsattacker mot trupperna, skriver Reuters.

Det saktar ner insatsen men stoppar den inte, säger kapten Hussam al-Aboudi, vid irakiska antiterrorspecialstyrkan CTS, till Reuters.

– Vi har källor, vi får namnen på dem som tillhör Daesh. Vi har koll på dem, säger han till nyhetsbyrån.

– Invånarna ger oss uppgifter, de kan till exempel berätta för oss att ”Daesh har satt en krypskytt på mitt tak”.

Förklär sig till civila

Amerikanska koalitionstalesmannen uppger också att deras taktik och terrorsekten IS är de rakt motsatta under striderna i stadsmiljö.

– Den här typen av strider när man rör sig från kvarter till kvarter gör att de irakiska säkerhetsstyrkorna medvetet måste röra sig med ett stort mått av försiktighet för att skydda civila, säger John Dorrian.

IS-terroristerna rapporteras göra allt för att försöka smälta in bland de civila. Skägg rakas av och de byter kläder med civila och flyttar in i deras hem, skriver Reuters.

– De använder civila som mänskliga sköldar, klär sig som de irakiska styrkorna, griper alla som visar sig positiva mot de irakiska styrkornas närvaro och de civila som har telefoner, samt att de använder sig av tunnlar för att infiltrerar områden där civila bor, säger John Dorrian.

Mosul är det sista större kvarvarande IS-fästet i Irak. En seger för koalitionen innebär ett svårt slag för IS självutropade kalifat.

Irak bidrar med uppemot 60 000 soldater i slaget, medan kurdiska peshmerga engagerat runt 40 000.

  Terrorgruppen IS