Tidningsbud guidade polisen till stulna bilen – från flaket

Foto: TT
Arkivbild.
NYHETER

En drogpåverkad man stal en budbil i centrala Stockholm tidigt på söndagsmorgonen.

Men tidningsbudet hoppade snabbt upp på flaket – utan att tjuven märkte något – och ringde polisen under en vild färd genom staden.

– Det var kanske inte den mest briljanta idén att hoppa upp, men vi fick fatt i dem till slut, säger Johan Säfström, yttre befäl vid Södermalmspolisen.

Tidningsbudet stod på Fleminggatan på Kungsholmen i centrala Stockholm och lastade ut tidningar ur sin pick-up när tjuven slog till. Klockan var runt halv 5 på söndagsmorgonen.

– Där står han och lastar ut när en missbrukare hoppar in och kör iväg. Då gör han det kanske lite dumdristiga och hoppar upp på flaket och följer med, säger Johan Säfström, yttre befäl vid polisen på Södermalm.

Märkte inte av passageraren

Färden gick genom centrala Stockholm, ner genom Södermalm, i riktning österut. Budet höll sig kvar på det täckta flaket, höll telefonkontakt med polisen och uppdaterade dem så gott han kunde om var de tog vägen.

Till slut kunde de få fatt fordonet vid Danvikstullsbron – drygt sex kilometer från startpunkten om man kör raka vägen.

Mannen som körde ska inte ha orsakat någon större trafikfara.

– Det var inte vådligt på något sätt, men det var rena turen att det inte blev vådligt, säger Johan Säfström vid polisen.

När de stannat försökte tjuven förklara att han fått tillåtelse att låna budbilen. Vid det laget hade han ännu inte förstått att budet legat kvar på flaket hela tiden.

– Han var lite dimmig, säger Johan Säfström.

”Tidningsbuden är luttrade”

Mannen misstänks nu för tillgripning av fortskaffningsmedel, drograttfylleri och grov olovlig körning.

Budet återfick sin bil, men det är oklart om han återupptog arbetet. Han är med all sannolikhet skärrad efter händelsen, enligt polisen.

– Det får man förutsätta att han var. Han for runt som en vante i kurvorna. Men ändå hade han fattningen att ringa oss, säger Johan Säfström.

– Men tidningsbuden är luttrade. De får se en hel del på morgonkvisten och träffa en hel del vilda människor. Många vinddrivna existenser.

ARTIKELN HANDLAR OM