Apa startade klanbråk – över 20 har dödats

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES
En apa. Arkivbild.
NYHETER

En husdjursapa i Sabha, Libyen, slet en sjal av en flicka på gatan.

Det utlöste en klankonflikt som har pågått i fyra dagar – och som har krävt 21 liv. Det rapporterar AFP.

– Det eskalerade under den andra och tredje dagen med stridsvagnar, artilleri och andra tunga vapen, säger en invånare till Reuters.

Det hela ska ha börjat med att apan, som tillhörde en butiksinnehavare i staden, gav sig på några skolflickor som passerade utanför. Djuret ska ha slitit en huvudsjal från huvudet på en av dem.

Det ska ha blivit gnistan för en enorm konflikt mellan två rivaliserande klaner i området. Män från Awlad Suleiman-klanen utkrävde hämnd genom att döda tre män från den rivaliserande Gaddadfa-klanen – och apan.

Sedan tog kriget fart.

Kan vara upp emot 100 skadade

På söndagen hade klanerna stridit i fyra dygn. Enligt AFP har 21 personer dödats och enligt Reuters är det 16. Uppgifterna om antal skadade varierar mellan 50 och 100.

AFP poängterar att de talat med ett sjukhus som bara används av den ena klanen – och att de ännu inte har några rapporter från den andra sidan.

Vittnen berättar för nyhetsbyråerna om hur flera hus har raserats när parterna skjutit raketeld.

– Det eskalerade under den andra och tredje dagen med stridsvagnar, artilleri och andra tunga vapen, säger en invånare till Reuters, som ska ha begärt att få vara anonym på grund av säkerhetsläget.

– Det sker fortfarande sporadiska strider och livet i de områden som det har stridits i är helt borta.

Klanerna gör upp efter Gadaffi

Sabha ligger i västra Libyen, 64 mil söder om huvudstaden Tripoli. Efter att diktatorn Muammar Gadaffi störtades för fem år sedan, och landet drogs in i ett inbördeskrig, har staden varit ett nav för människo- och vapensmuggling.

Gaddadfa- och Awlad Suleiman-klanerna är de två största väpnade grupperna i regionen.

Salah Badr, som sitter i stadens fullmäktige, säger till AFP att det har varit spänt mellan klanerna i många år. De har utkämpat strider till och från och dussintals människor ska ha fått sätta livet till de senaste åren.

– En mindre incident tände brasan, säger Badr.

Misslyckades med vapenvila

De senaste striderna har utspelat sig i centrala Sabah.

Klanledare försökte få till stånd en vapenvila för att döda kroppar på gatorna skulle kunna forslas bort. Men de misslyckades.

– Det finns kvinnor och barn bland de skadade och en del utlänningar från afrikanska länder söder om Sahara bland de döda, på grund av det urskillningslösa bombandet, säger en talesperson för ett lokalt sjukhus till Reuters.