Fem slagskepp och en ubåt spårlöst borta

1 av 4
NYHETER

En omfattande och mycket mystisk gravplundring har upptäckts utanför Indonesiens kust.

Fem krigsfartyg från andra världskriget, som legat på havsbottnen, har spårlöst försvunnit.

Troligtvis har de förts bort av gravplundrare.

– Att vanhelga ett krigsarv är ett mycket allvarligt brott, säger Hollands försvarsminister till The Guardian.

Det var i samband med en expedition inför den 75:e årsdagen av slaget vid Javasjön som dykare upptäckte att flera fartyg som legat på havsbotten sedan andra världskriget var spårlöst försvunna.

Det rör sig om två holländska krigsfartyg, en amerikansk ubåt och tre brittiska örlogsfartyg som sjönk 1942.

Stridsfartygen deltog i Stillahavskriget, som slutade med ett förödande nederlag för de brittiska, holländska, amerikanska och australiska styrkorna och en stor territoriell vinst för japanska flottan.

”Ett mycket allvarligt brott”

Totalt dog cirka 2 200 personer när fartygen sänktes och vraken anses vara heliga då de är en gravplast för tusentals krigshjältar.

Vraken misstänks nu ha bärgats av plundrare för att säljas som metallskrot.

Nederländernas försvarsdepartement har bekräftat att två av vraken är helt borta och att stora delar av ett tredje saknas.

Just nu pågår en internationell utredning för att ta reda på hur fartygen så mystiskt har kunnat försvinna från havets botten.

– Att vanhelga ett krigsarv är ett mycket allvarligt brott och en utredning har därför inletts för att se vad som hände med vraken, säger den holländska försvarsministern Jeanine Hennis-Plasschaert till The Guardian, och meddelar att kabinettet informerats om den händelsen.

Gravplats för örlogsfartyg

Sedan vraken upptäcktes 2002 har flera dykare och professionella expeditioner gjort sitt yttersta för att skydda dem från plundrare, som är vanliga i regionen.

En stor del av vattnen i området är kända som gravplatser för flera krigsfartyg. I åratal har plundrare, som utger sig för att vara fiskare, i hemlighet stulit mindre vrak och delar från fartygen i syfte att komma över dyrbara metaller som stål, aluminium och mässing.

För att kunna frakta bort delarna har ofta omfattande sprängningar gjorts på havsbottnen, vilket inte bara orsakat skador på själva platsen utan även varit förödande för havslivet.

Experter säger till BBC News att plundringen av vrak som nu försvunnit knappats kan ha gjorts utan vittnen, då det ska ha krävts stora kranar för att transportera bort de fem krigsfartygen.