Han återskapar det IS har förstört – i lera

1 av 3
NYHETER

Terrorgruppen IS förstörde mängder av antika artefakter. Då bestämde sig en 17-åring för att slå tillbaka – med konsten som vapen.

– Att fortsätta skulptera visar att vi inte tänker låta oss kväsas, säger Nenous enligt Independent.

Förra veckan avslöjades hur styrkor från terrorgruppen IS förstört artefakter och skulpturer i den antika staden Nimrud i Irak. Många har berörts av händelsen – inte minst assyriske Nenous Thabit, 17, som inledde ett konstprojekt.

Han betraktar de förstörda artefakterna som sina förfäders verk. Somliga var över 3 000 år gamla, och Nenous vill inte låta de försvinna helt. Så han bestämde sig för att börja återskapa det IS förstört – i lera.

– De har inlett ett krig mot konst och kultur, så jag väljer att slå tillbaka med konst, säger han.

Jobbar med pappa

Hans mål är att skapa 18 nya statyer som liknar gamla som förstörts. Bland dessa finns den assyriska guden Lamassu. Det är Nenous pappa, som jobbar som skulptör, som lärt honom hantverket.

De jobbar tillsammans i familjens verkstad.

– I Irak blir vissa mördade för att de är konstnärer. Att fortsätta skulptera visar att vi inte tänker låta oss kväsas, säger Nenous.

Vill börja konstskola

Nästa år hoppas konstnärstalangen på att börja på konstskola i den kurdiska staden Dohuk. Där vill han fortsätta att jobba mot målet – att bli skulptör.

– Min dröm är att bli en framstående konstnär i Irak och visa världen att vi i Irak älskar livet och tar hand om vårat arv, säger Nenous enligt Independent.

Staden Nimrud återtogs av irakiska styrkor tidigare i veckan. Det var då förstörelsen som Islamiska staten orsakat uppdagades. Staden är en av de historiskt viktigaste ruinerna från det gamla Mesopotamien.