Svensk man i norska pedofilhärvan kan inte spåras

1 av 3
NYHETER

En svensk man är inblandad i den stora pedofilhärva som avslöjats i Norge.

Han har deltagit i hemliga pedofilchattar och diskuterat sexuella övergrepp på barn – men svensk polis kan inte spåra honom.

– Men vi tar naturligtvis emot alla pusselbitar, säger Anders Ahlqvist vid polisens nationella IT-brottscentrum.

Det var på söndagen som norsk polis meddelade att de utrett flera stora pedofilnätverk i landet – och gjort sitt största beslag av bevismaterial någonsin. Totalt misstänks nu 51 personer för brott.

En av dem är en svensk man och norsk polis har kontaktat sina svenska kollegor.

– Det är den information de lämnat till oss, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie vid Nationellt IT-brottscentrum hos den svenska polisen.

Informationen har raderats

Men informationen är gammal – för gammal, konstaterar Ahlqvist.

– Den kom till dem i somras och gällde en händelse 2014, en chatt. Då är det så att svensk lag säger att svenska operatörer får spara information i högst sex månader. Så att spåra någon på det är inte att tänka på.

De 150 terabyte av bevis som den norska polisen har samlat på sig består av chattkonversationer som ägt rum på ”the dark web”, en krypterad del av nätet som inte kan nås via vanliga webbläsare.

Där diskuteras övergrepp och de inblandade har delat – och direktsänt – filmer när barn utsätts för dem.

Flera av dem misstänks ha gett sig på sina egna barn. En man vars flickvän var gravid ska ha erbjudit andra pedofiler att förgripa sig på barnet så fort det var fött.

Lagligt att diskutera

Det mannen har skrivit i diskussionerna gör att han kan misstänkas för övergrepp på barn. Exakt vad han har skrivit vill polisen inte gå in på.

– Att skriva text om vad man vill göra med barn är inget brott. Men det är förstås underrättelsematerial som vi tar till oss, säger Anders Ahlqvist.

– Sedan får man bedöma hur trovärdigt det är, vilket ofta är svårt på så korta chattar. Min erfarenhet av tidigare fall är att personer kan skriva och fantisera mycket, utan att det har en bakgrund i verkligheten. Men vi vet inte vem den här personen är.

”Vi får information från många håll”

Enligt VG var det amerikanska FBI som hackade sig in på hemliga forum och delade med sig av det de hittade till den norska polisen.

Men den svenska polisen har inte fått något av dem i just det här ärendet.

– Vi har ett flöde av information från alla möjliga håll, säger Anders Ahlqvist.

Kan just den här informationen föra något framåt?

– Alla pusselbitar tas naturligtvis emot. Många passar inte in, men rätt som det är passar bitar ihop och man får ihop en bild av något som man inte kände till tidigare. Det är så underrättelseverksamhet fungerar.