Varningen: Nytt virus sprids på Facebook

1 av 2 | Foto: Jeff Chiu / AP
Viruset sprids via Facebooks chattjänst Messenger.
NYHETER

Ett virus som kamouflerats som en bild sprids nu i Facebooks chattjänst Messenger.

Nu varnar säkerhetsforskare användare för att klicka på filen, skriver IDG.

Facebook har utvecklat en hård säkerhetsmodell för sin chattjänst Messenger. Men nu har hackare hittat ett sätt att kringå den – genom att packa in ett virus så att det ser ut som en bildfil med tillägget ".svg".

"Varning: Ett virus sprids nu genom Facebook-chatten. Det utger sig för att vara en bild med ändelse i ”SVG”. Tryck inte på denna bild", skriver internetleverantören Telenor på sin norska Facebooksida.

Kan blockera datorn

Om den som får filen skickad till sig väljer att klicka på den skickas användaren till en Youtubevideo, där Facebook står som avsändare.

Men för att kunna se filmen krävs ett tilläggsprogram till webbläsaren. Det är där det nya viruset finns gömt. Enligt IDG kan den som installerar tilläggsprogrammet drabbas av "Locky", ett gisslanprogram som kan blockera din åtkomst till filerna i din dator.

Enligt IDG uppmanar säkerhetsforskare på nätet Facebookanvändare som råkat klicka på länken att ta bort tillägget, göra en virusscanning av datorn och förstås meddela den Facebookkompis som skickat filen.