Akilina, 7, om äldre som svälter: ”Jag vill hjälpa dem”

"Jag gillar bara inte när folk dör"

Foto: PRIVAT
Sjuåriga Akilina blev både ledsen och arg över äldresvälten. Fast hon bara går i första klass har hon redan ett stort socialt patos, förklarar hennes mamma, Mari-Elise Vallström.
NYHETER

Akilina, 7 år, låg i sängen och var sjuk i helgen.

Då läste mamma Mari-Elise ur Aftonbladet för henne.

– Jag tyckte synd om de gamla och vill hjälpa dem, säger Akilina Vallström.

Reaktionerna har strömmat in till Aftonbladet efter reportageserien om den dolda men utbredda undernäringen bland äldre. Den yngsta hälsningen är från en lågstadieelev i Gävle.

Sjuåriga Akilina blev både ledsen och arg över äldresvälten. Fast hon bara går i första klass har hon redan ett stort socialt patos, förklarar hennes mamma, Mari-Elise Vallström.

– Jag läste två artiklar för henne. Det är verkligen sorgligt att det är så här. Människor ska framför allt inte vara ensamma. Det är som att vi inte längre ser andra människor som resurser, säger Mari-Elise Vallström.

Akilina föreslog genast att de skulle hitta en äldre att hjälpa.

– Då kan den gamla få fiskbullar, pasta och stuvade morötter, sa hon med glittrande ögon, berättar mamman som blev rörd av dotterns omtanke och hörde av sig till Aftonbladet.

"En måltid i taget kan vi bygga en ny verklighet för de äldre!" skrev hon i ett mejl.

I går fick Akilina själv berätta om sina reaktioner för Aftonbladet.

– Jag tänkte att jag gillar bara inte när folk dör, säger hon.

Och de konkreta idéerna kom naturligt.

– Man kanske kan gå till de gamla och fråga om de vill ha mat?

Vad vill du ge för mat till de äldre?

– Man frågar vad de vill ha så kan man fixa det, säger 7-åringen vars egen favoritmat är köttbullar.

Känner du någon gammal?

– Ja. De är bara bra. De plockar upp mina leksaker och ger en bakelser, det är gott.

Mari-Elise är stolt över sin dotter.

– Hon gillar inte när folk lider i onödan. Hon har förstått att det måste vara så ibland, men inte om det inte behövs. Vi läser och diskuterar mycket och hon har kanske sett mig ställa upp för andra med små saker.

Familjen har genom åren haft så kallade soffsurfare hemma, och häromdagen hjälpte Akilina en dam som var förvirrad att posta ett brev.

Annars upptas sjuåringens tid av dans, och familjens två kaniner Majster och Nåva.

En annan av flickans idéer är att ordna en plats i Gävle där barn och föräldrar kan träffas för att pyssla.

– Efter småbarnsgruppen tar det slut, då finns det ingen bra mötesplats. Jag har lovat Akilina att kolla efter en lokal och en sponsor. Barn ska uppmuntras om de har idéer, säger mamman.

FAKTA

Reaktioner på artikelserien

Hej, och tack för en mycket bra artikel! Visste inte att svält bland äldre var så vanlig.

Ingegerd Andersson

Min anhöriga låg i nästan tre år på ett vårdboende efter en stroke. Hon var halvsidesförlamad och utan tal. Jag försökte vara på plats vid middagstid. Hon serverades alltid hela potatisar, hela köttskivor. Något hon inte kunde skära med en hand. Trots upprepade påminnelser om att maten måste delas hände inget. Hon avled 94 år gammal, en månad innan vägdes hon in på 37 kg.

IM

Jag vill uppmärksamma att uppvärmning av mat i mikron förstör vitamin B12. Detta drabbar många äldre hårt som kanske alltid får äta sin mat mikrovärmd och dessutom har dålig matlust och inte får i sig så mycket mat överlag. Användandet av mikro i stor utsträckning genererar mycket lidande som man kan ta för andra orsaker. T ex demens och muskelsvaghet.

Carina L

Fin artikel om 94- åringens dagar och trista mat. Min pappas sista halvår hade varit roligare men maten på t ex Karolinska var så dålig och trist att det som kunde varit ett glädjeämne i stället blev något som drog ner. Kålpudding kan vara riktigt gott men också hur trist som helst.

Magnus

Allt det som skrivs stämmer. Hemtjänsten har mycket outbildad personal.

Många gånger sitter den äldre och väntar på hemtjänsten och för en äldre person är fem minuter som en hel timme.

Lisbeth

Jag arbetar som undersköterska i öppen hemtjänst sedan 25 år. Varför skrivs det sällan eller aldrig om att det stora/ största problemet för våra äldre (och personalen) är att de inte blir beviljade tillräckligt med tid. Det säger sig själv att det är omöjligt att tillaga en näringsriktig måltid, stödja och mata under måltiden - när detta ska ske på 15 minuter!

Lisbeth

Hej. Vart riktigt rörd och funderar nästan på att starta en verksamhet i liten skala där man går hem till folk och lagar god hälsosam mat, men även fokus på rörelseskolning, sjukgymnastik men även samtala och underlätta att äldre ska kunna fortsätta i högsta möjliga mån med sina intressen. Så här ska de äldre inte ha det!

Emily

Tack för denna välbehövliga artikel!!! Min Pappa har tillbringat sina sista 16 år hos mig. Till sist orkade jag inte med allt och fick erbjudande om ett så kallat kortidsboende en vecka per månad. Jag kände och såg på pappa att han inte hade det bra där. Det som skulle vara avlastning blev en belastning för oss båda. Pappa fick inte tillräckligt med mat. Jag vill inte bli gammal i detta land!

Tack för att ni skriver om detta!

Jag är enhetschef på ett äldreboende. Håller helt med det som framkommer i artikeln. Har under flera år försökt uppmärksamma detta problem utan gehör från politiken och högre chefer. Menar att vi inte har behov av mer kunskap, vi vet. Är förtvivlad över situationen, medmänsklighet har övervunnits av inkompetenta beslut som föregås av tjänstemanna utredningar tyvärr.

Tack för att ni tar upp denna viktiga välfärdsfråga och sluta inte, ni har skrapat på toppen av ett isberg.

L

Min pappa bodde på ett boende och var med om samma sak.

Han var sjuk i Parkinsons sjukdom. När han kom in så vägde han 70 kg och efter två månader cirka hälften.

Frank

Läste denna viktiga artikel. Jag föreläser just om detta, främst när det gäller anhöriga. Allt har ett sammanhang och som chef för vård och omsorg är det viktigt att veta hur den äldre människans hjärna fungerar. Fem minuters hembesök av hemtjänsten kan göra mer skada än nytta.

Inga-Britt

Bra med avslöjande reportage. Det finns säkert missförhållanden som behöver åtgärdas, men det stora flertalet av våra gamla har det bra. Det stora flertalet av dem som vistas på olika kommunala/privata omsorgsboenden har det bra och får näringsrik och bra mat. Jag säger inte att artikeln är fel, men det stora flertalet av våra gamla har det inte så. Nyansera gärna bilden lite mer.

Lars L

Hej. Min dotter på 7 år har varken farmor eller farfar i livet och mormor och morfar bor långt borta.

Hon läste om de gamla som svälter och är ensamma och undrar om vi kan hitta någon att gå till med en matlåda i alla fall en gång i veckan?

Kan inte någon starta en kampanj så vi får stopp på knasigheterna?

En måltid i taget kan vi bygga en ny verklighet för de äldre!

M-E och Aki