Teorin: Bilen sänktes för att dölja mord

1 av 10
NYHETER

För en vecka sedan hittades en man död i en bil i vattnet i Västra hamnen i Malmö.

Nu misstänker polisen att fordonet rullats utför kajkanten för att gömma kroppen.

– Han är mördad, säger utredningsledare Ronny Holmberg vid Malmöpolisen.

Söndagen den 13 november fick polisen tips om att en bil låg på botten vid kajen i Västra hamnen i Malmö. Polis, räddningstjänst samt dykare skickades till platsen och kunde snart konstatera att en död man fanns i fordonet.

Nu berättar polisen att de arbetar utifrån teorin att den döde är en man i 40-årsåldern som anmäldes saknad i slutet av oktober och att han mördats.

– Han är mördad och det är någon form av skarpt vapen som har använts, säger utredningsledaren Ronny Holmberg.

– Det är ett knivliknande föremål som använts, vi vill inte låsa oss vid exakt vad men det är inget skjutvapen.

Bilen har alltså sänkts i vattnet för att dölja mordet enligt polisens misstankar.

– Det har ju inte underlättat, det tog ju tid innan vi hittade liket eftersom bilen rullats i och det är ganska djupt där vid kajkanten, säger Ronny Holmberg.

Blodspår och kläder

Ronny Holmberg säger att identiteten ännu inte är helt fastslagen då den rättsmedicinska undersökningen ännu inte är helt klar. Men att de ändå arbetar utifrån att det är den försvunne mannen som hittades mördad för en dryg vecka sedan.

Redan dagen efter att mannen anmäldes saknad gjorde polisen fynd i Västra hamnen. Då ska polisen ha fått tips om att det fanns blodspår i området.

Nu bekräftar Ronny Holmberg att den händelsen har koppling till mannen i bilen i vattnet.

– Det som hittades i anslutning till platsen tillhör honom, det är det vi har som utgångsläge, säger Ronny Holmberg.

– Det har påträffats blod i samband med läge ett, då kläderna hittades. Och redan då reagerade patrullerna genom att upprätta en förundersökning och sedan kommer då fyndet av liket. Så de här utredningarna är nu en kan man säga.

Ber om allmänhetens hjälp

Utredningsledaren vill inte säga något om utredningsläget just nu. Han vill inte heller kommentera om de har någon misstänkt.

– Just nu pågår klassiskt polisarbete och vi är bara i början på utredningen, säger Ronny Holmberg.

– Det är ett intensivt arbete vi är inne i, så det är inte så mycket vi vill kommentera i det här skedet.

Det han kan berätta är att de genomfört ytterligare dykningar i området och att de bett allmänheten om hjälp med iakttagelser från Västra hamnen.

– Är det så att allmänheten vet något eller sett någonting så vill vi givetvis veta det, vi är i en informationssamlande fas, säger Ronny Holmberg.

– Händelser som skett kring försvinnandet och fram till fyndet, om folk sett något kring den här platsen som sticker ut eller om man känner till något kring den här personens leverne.

  Olösta mordfall