Tio till sjukhus efter brand i Stockholm

1 av 4
NYHETER

En svår brand rasade under måndagskvällen på Ynglingagatan i Stockholm – enligt polis och räddningstjänst har totalt tio personer förts till sjukhus.

– Två personer ska vara brännskadade och sedan är det ett okänt antal personer som har fått i sig rök, säger Christer Wahlström, ledningsbefäl på Storstockholms räddningstjänst.

Larmet om en brand i ett flerbostadshus på Ynglingatan i Vasastan i Stockholm kom strax innan klockan 21 på måndagen.

När räddningstjänsten kom till platsen kunde man konstatera att branden rasade i trapphuset.

– Det har brunnit i trapphuset med en kraftig rökutveckling med följden att den här röken har spridit sig til ett antal lägenheter, säger Jonas Fröjmark, ledningsbefäl på räddningstjänsten.

Två brännskadade

Branden i trapphuset omöjliggjorde evakuering den vägen. I stället fick räddningstjänsten evakuera boende från balkonger med hjälp av stegbilar. Polisen uppger att totalt tio personer har förts till sjukhus med okända skador.

– Två personer ska vara brännskadade och sedan är det ett okänt antal personer som har fått i sig rök, säger Christer Wahlström, ledningsbefäl på Storstockholms räddningstjänst.

I samband med släckningsarbetet knackar personal från räddningstjänsten på rutor och kontrollerar att boende i lägenheterna är oskadda. I vissa lägenheter har man inte fått kontakt med innehavarna och i de fallen har man krossat rutorna.

– De knackade på rutan och frågade om det luktade rök och om allt var okej, säger en boende till Aftonbladet.

"Komplicerad brand"

Vid 21.30-tiden meddelade räddningstjänsten att branden var släckt men trots det är ett omfattande räddningspådrag kvar på platsen.

Branden beskrevs inledningsvis av räddningstjänsten som svår med kraftig rökutveckling.

– Av allt att döma verkar det vara en mer komplicerad brand. Vi har kraftig rökutveckling i trapphuset. Det är en fullt pågående insats, sa Emil Skoglund, ledningsoperatör.

Det är oklart vad som orsakat branden och det utreds nu av polisens kriminaltekniker.

– Det verkar ha varit sopor som brunnit men exakta omständigheterna, om var och hur, utreder polisen, säger Jonas Fröjmark på räddningstjänsten.

Chockade boende

Boende i den drabbade fastigheten som evakuerats från sina hem samlades under måndagskvällen i en närliggande restaurang. Andra står på gatan utanför och väntar på att räddningstjänstens arbete ska vara klart.

– Jag gick ut med hunden och tio minuter senare när jag kom tillbaka brann det för fullt. Jag blev ärligt talad lite chockad. Det var svårt att ta in vad som hade hänt. En kvinna kom ut helt hysteriskt skrikande ur huset, säger Alexander Wagner till Aftonbladet TV.