Kraftig jordbävning utanför Japans kust

1 av 4
NYHETER

En kraftig jordbävning utlöstes utanför Fukushima i nordöstra Japan och orsakade flera tsunamivågor, men inga större skador.

Skalvets magnitud uppmättes till 7,4.

Invånare längs östkusten uppmanades att evakuera och fly upp på högre höjder.

Jordbävningen hade sitt epicentrum 61 kilometer sydöst om Namie i Fukushima – där kärnkraftverket havererade vid jordbävningskatastrofen 2011. Den utlöstes på drygt tio kilometers djup 05.59 på tisdagsmorgonen lokal tid, runt 22 på måndagen svensk tid.

I sju timmar varnades landets invånare för att tsunamivågor var på väg mot östkusten.

Kändes ända till Tokyo

Preliminärt uppmättes skalvets magnitud till 7,3 av Japans meteorologiska institut, JMA. Styrkan justerades senare ned till 6,9 men fastställdes slutligen till 7,4.

Kraftfulla skakningar ska ha känts i Fukushima och även på andra håll, bland annat i huvudstaden Tokyo.

Som en följd av jordbävningen utfärdades en tsunamivarning för Fukishima-prefekturen. Varningen gällde även regionerna Aomori, Iwate, Miyagi, Ibaraki och Chiba.

Myndigheterna uppmanade invånarna att omedelbart lämna kusten och sätta sig i säkerhet på högre höjder.

Över en meter höga vågor

Tsunamivågor rusade in mot kusten, rapporterade den japanska tv-kanalen NHK, som någon timme efter jordbävningen meddelade att en första våg hade siktats ute till havs.

Vågorna beräknades kunna bli upp till tre meter höga.

En kraftig våg slog in mot Fukushimas kust 07.07 lokal tid, enligt NHK. Staden Soma nåddes av en våg som mätte 90 centimeter, medan hamnen i Onahama söder om staden Iwaki nåddes av en våg på 60 centimeter. I Sendai dundrade en våg på 140 centimeter in. Det är den största vågen sedan 2011, enligt The Japan Times.

Skador på byggnader har förekommit i bland annat Iwaki där en brand bröt ut i en kemifabrik. Branden var släckt efter 40 minuter.

Hittills har tre personer rapporterats skadade.

Var ett efterskalv efter fem år

Jordskalvet ska ha varit ett slags efterskalv till det 9,0-skalv som orsakade Fukushima-katastrofen 2011. Då drog 40 meter höga vågor in över Japans kust och en kärnkraftsreaktor havererade.

Måndagens jordbävning märktes av vid kärnkraftverket Fukushima II. Kylsystemet upphörde att fungera, enligt NHK. Men Tokyo Electric Power Company uppgav att det befintliga vattnet kring reaktorkärnan var tillräckligt kallt för att det inte skulle utgöra någon fara.

Systemet startades om och fungerade igen efter 90 minuters avbrott.

Seismologen inte orolig

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, var inte särskilt orolig för följderna.

– Det blir inga farliga tsunamivågor. Jordbävningen är alldeles för liten. Det blir inte alls som 2011, sa han tidigare.

Enligt honom räcker de skyddsmurar som finns längs kusterna för att minska slagkraften hos vågorna och göra dem ofarliga.

– För den här jordbävningen tror jag inte att det är något problem. Den har tusen gånger mindre energi än den 2011 och skedde ganska långt ute till havs. Förmodligen kommer inte detta ha allvarliga konsekvenser.

Japanska meteorologer varnar nu för att skalvet kan komma att följas av nya skalv de kommande dagarna. Det rapporterar AP.

FAKTA

Jättejordbävningen 2011

Nära 16 000 människor dog i samband med jordbävningskatastrofen i Tohoku-regionen i mars 2011. Magnituden på det största skalvet uppmättes till 9,0 och orsakade stora skador.

Ytterligare 2 500 personer har aldrig återfunnits och antas döda.

En massiv tsunami ledde till problem med strömförsöjningen vid kärnkraftverket i Fukushima Daiichi, och därmed även kylningen av reaktorerna. Explosioner inträffade i reaktorerna och flera radioaktiva utsläpp skedde. Följden var en av världens värsta kärnkraftsolyckor hittills.