Trump: Åtgärderna jag kan utföra första dagen som president

1 av 2
NYHETER

Donald Trump släppte i natt en ny video om sitt övertagande av presidentskapet.

I klippet presenterar han sex åtgärder han kan utföra sin första dag vid makten.

– Min agenda baseras på en enkel huvudfråga – att göra USA fantastiskt igen, säger Trump.

Donald Trump har innan och efter det stod klart att han blir USA:s 45:e president berättat vad han ska göra de första 100 dagarna. Under natten mot tisdag, svensk tid, släppte han en video där han berättar om hur arbetet med övertagandet och byggandet av hans regering fortgår. Arbetet har kantats av kaos och spekulationer men i videon försäkrar Trump att allt går enligt plan.

– Verkligt talangfulla män och kvinnor, verkliga patrioter, plockas in och många kommer snart vara en del av vår regering och hjälpa oss att göra USA fantastiskt igen, säger Trump i klippet.

Han presenterar också sex åtgärder som han säger att han kan utföra redan under sin första dag som president för att ”återupprätta lag och ordning och skapa jobb":

■ ■ Utfärda en intentionsförklaring att dra sig ur handelsavtalet TPP, Trans pacific partnership.

■ ■ Upphäva restriktioner mot den amerikanska energisektorn.

■ ■ Minska antalet förordningar (regulations), för varje ny som införs ska två gamla tas bort.

■ ■ Utveckla en omfattande plan för att skydda amerikansk infrastruktur mot cyberattacker och alla andra attacker.

■ ■ Undersöka missbruk av visumfusk.

■ ■ Införa en karantänperiod för beslutsfattare i Washington på fem år innan de får arbeta som lobbyister. Samt ett livstidsförbud mot att arbeta som lobbyist för ett annat land.

Trump säger att de här åtgärderna kommer att skapa ”miljontals välbetalda arbeten” och skapa välstånd för hela landet.

– De här är bara några steg vi kommer att ta för att reformera Washington och återuppbygga vår medellklass, säger Trump i klippet.

– Jag kommer komma med information de kommande dagarna medan vi arbetar för att göra USA fantastiskt för alla igen, och jag menar alla.

Trump undvek dock att ta upp flera frågor och löften som dominerat hans valkampanj. Frågan om muren mot Mexiko, hur han ska bekämpa terrorism och löftet om att han ska deportera miljoner papperslösa invandrare nämndes inte i videon.

Ovanligt framträdande

Videon var en ovanlig möjlighet för det amerikanska folket att se sin president. Trump har inte hållit några presskonferenser sedan han valdes och har varit sparsam med intervjuer, skriver New York Times. Istället har han ofta vänt sig till Twitter när han vill kommunicera något. Trumps relation till etablerade medier är minst sagt kylig. Under valkampanjen pekade han ofta på den samlade presskåren och kallade dem ohederliga. Igår träffade Trump flera chefer för stora tv-kanaler i USA där han enligt uppgifter ska ha försökt att normalisera relationerna och idag ska han träffa företrädare för stora tidningar.

Att sända ett tal på Youtube istället för att ha en presskonferens eller ställa upp i en intervju är en möjlighet som även president Obama flitigt utnyttjade.

  USA – efter valet

11 SAKER han åstadkommit (och misslyckats med) i Vita huset

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem